Újra rengett a föld Miskolcon -reped a déli észak keleti átjáró
föld megnyilt

Mostanában repedezik a déli és az észak keleti talapzat Magyarország alatt. A Mecsek és a Bükk vonalában egy hatalmas törésvonal húzódik amely várhatóan még sokszor ránk hozza a kellemetlen földmozgást. Idáig szerencsére mélyen a föld alatt hasadozott. Most is hat óra előtt néhány perccel Miskolc alatt csaknem tíz kilométeres mélységben mozgott a föld. Sok bejelentés érkezett a katasztrófavédelem ügyeletére , de komolyabb károkról nem érkezett jelentés. A szakemberek bizonyára alaposabban vizsgálódnak majd, hogy várható e nagyobb vagy kisebb utórengés.

Legutóbb talán három esztendeje volt egy szeptemberi éjszaka földrengés Miskolcon. Ha visszaemlékszem az ágyamat délről észak irányába lökte. Az utcánkban mindenki pendelyben rohant ki a házból, s  sokáig taglaltuk mi várható még . Akkor megúsztuk.

Emlékeimben őrzöm a nagy 1986-os berhidai rengést amelyet éppen egy Balatoni SZOT szálló hetedik emeletén éltem át. Pontosan fél hat tájban a vécét húztam le, mire az épület hajladozni kezdett. A szemközti gardróbból ki hulltak a bőröndök és fél percig tartott a földmozgás. Sokáig nem mertem le húzni a vécét mivel olyan érzetem keletkezett mintha ezzel a mozdulattal okoztam volna a bajt. A toronyépület alja megrepedt, lerohantunk a házból és még azon az augusztusi napon mindent hátrahagyva haza utaztunk. Miskolcon délben még senki semmit nem tudott minderről mert a Kossuth rádió nem mondhatta be amíg az MSZMP Központi Bizottsága jóvá nem hagyta az értesülést. Esküszöm, hogy ez így volt. Állítólag nem akartak felesleges pánikot okozni a lakosság körében.  A rengést követő percekben  a parton sétálgatunk lepedőbe burkolózva majd a kocsi rádióját hallgattuk volna, hogy mi is történhetett. A robaj, a félelmetes hangú rengéskor az első pillanatokban atomrobbanásra gyanakodtunk. A fejemben még a közeli Paks víziója is megjelent.

Most meg adjunk hálát akinek kijár, hogy sem most sem a jövőben nem lesz nagyobb földmozgás a térségünkben.

A kép egy illusztráció – mire képes a mélyben megbúvó energiatömeg.