Csoportos vérszívás – a sifonér mögött ácsingózunk – a véna helyett kézfejből – mint egy menekülttáborban

Ismét egy magán ügy. Egy szigorúan privát, intim információ. Tőlem csak kézfejből tudnak vért venni. Így aztán akár hányszor szembetalálom magam a véremet szívó kedves nővérekkel rögtön kialakul köztünk a vita. Minden hölgy állítja, ilyen nincs ő majd megmutatja. Hosszasan simogatják a karjaimat majd csak elhiszik, egyszerűbb ha a kezemet szúrják. Végül minden ilyen fontos esemény teljes kölcsönös megelégedéssel zárul. Tíz percig nyomom a vattát a szúrás helyére, különben úgy feldagad a kézfejem mintha Michelin baba lennék.

Na, de nem ezt akartam kifecsegni. Évek óta járok a Csabai kapui rendelőintézetbe, a laborba így aztán ideje, hogy elmondjam, ez az hely ahol semmi sem változik. Igazi nosztalgikus retro hangulatban ücsörgünk a padokon. Mint egy Jumbo repülő utasterében szorosan egymás mellé préselődünk s várjuk a sorszámunk bemondását.

Ami jó – ma már a vizelet mintát nem egy kémcsőbe kell beleügyeskedni. Emlékszem ilyen is volt. Ma már csak a vécé olyan, hogy jobba ha nem írom le mert magamat kell majd moderálnom. Tehát ha a kézmosó működik akkor szerencsénk van nem sárgul meg a kezünk.

Ám az igaz show, maga a vérvétel helye. Egyszerre tízen mehetünk be az alig harminc négyzetméteres rendelőbe, amelyben a várórészt egy öreg szekrény mögé jelölték ki. Lásd a fenti képet – várakozni a sifonér mögött! Nem hiszem, hogy egy közép afrikai banánköztársaságban találnánk még egy ehhez hasonló megoldást. Nyilván a szekrény mögött ennyien nem férünk el, így a többség végigasszisztálhatja a három szorosan egymás mellé  rakott  egészségügyi dolgozók munkáját. Magam is izgultam egy nagyothalló néniért aki előttem vérezte össze a padlót és nem értette miért kell leszorítania a vénáját. S míg engem szúrtak – a magamét nem szeretem látni – a szomszédok vérvételében gyönyörködtem. Albáni a helyzet. Amiről a kedves szorgos hölgyek aligha tehetnek. Nekik egyáltalán nem könnyű ilyen helyzetben dolgozni, s közben a a véres járólapot smirglizni.

Nem hiszem el, hogy az elmúlt tíz évben ne lehetett volna ezt az áldatlan állapotokat felszámolni és egy tágas minden igényt kielégítő helyet találni egy ilyen jól felszerelt kórházban, egészségügyi intézményben a laboratóriumnak. Csak akarni kellene.

Apropó. ÁNTSZ! Senki nem jár tőlük ide vérvételre, próbapisilésre? Egy kísérletet megérne, hátha csak a bajomnak betudhatóan hisztisen túlzok.image