Eccpecz kimehetsz – te leszel a küldöttünk – kampány van a Mazsihisz háza táján –   Heisler András, a mostani elnök a befutó

Óriási a tét , hamarosan ismét választás lesz Budapesten a Síp utcában. Több elnök jelölt is van, nehéz dolguk lesz a küldötteknek választani. Mindenki ígér valamit, hogy ő lehessen ezentúl a Magyar Zsidó Hitközségek szövetségének elnöke. Mint minden kampánynál itt is megy a győzködés, a személyes torzsalkodás . Ilyenkor kerülnek elő a családi szennyesek, a kölcsönös lejáratások s minden egyéb csúnyaság ami egy komoly választás idején megeshet.

A legnehezebb dolga a jelenlegi elnöknek van. Heisler András ugyanis nem ígérhet, nem tromfolhat a többiekre, nála az eddigi munkája esik latba. Ebből szempontból józan mérlegeléssel jó pozícíóból startol. Neki sikerült a kormánnyal és minden partnerrel egy korrekt, kölcsönös előnyökön alapuló tisztességes együttműködést kialakítani. Neki szurkolnak a józanabbak.

Közben a felszín alatt parázslik a tűz, érik a vihar. A pesti választást megelőzően megválasztották a vidéki küldötteket akiknek a mandátuma sorsdöntő lehet a következő napokban.  A demokrácia szele megcsapta a vidéki közösségeket is ahol nem egyszer nem egy helyen semmiféle választást nem tartottak. Sok helyen azt se tudták, hogy idáig ki képviseli és hogyan a vidéki zsidó közösségeket. Úgy ment a választás mint a játszótéren, ecpecc kimehetsz , kiszámolós alapon. Ha ezek a turpiságok, szabálytalanságok a pesti közgyűlésen törnek elő  egy újabb botrány már is borítékolható a Síp utcában.

S ami különös az egyházi közösségek mint mindenütt a történelmi egyházak az állami bácsi pénzén ájtatoskodnak. Ami szép és jó viszont amikor a pénzek felhasználásáról és az elszámoltatásról esik szó azonnal kikövetelik az autonómiát. Ahogyan a minap egy miniszter mondotta egyre több a biznisz egyház, ahol már csak a pénz Istene az úr.

Hogy hol mi zajlik és milyen rafinériával arról később írok. Igyekszem a személyi jogokat tiszteletben tartani bár nem könnyű, hiszen akik bele látnak a kártyákba már felsejlik előttük az ügyeskedők ábrázata.