Szakáll mentesítés  hajdanán – amikor még a penge menő volt – az életmentő timsó – Guszti bácsi a beretváját fente

Mióta megőszültem akár három napos borostával is szalonképesnek tűnök. Mára már tökéletesen megértem, elődeink miért kedvelték annyira a szakállt és a bajuszt.

Most, hogy egyszerre két tragédia is ért egymás után kényszerű kötelességem, hogy édesanyám hagyatékát is rendszerezzem. Senkinek kívánom, hogy elvesztett  szerettei ruhái, tárgyai holmijai között kelljen válogatni, pakolni. Próbálom feldolgozni valamiképpen, s ma már előszeretettel rakosgatom azokat amikhez közvetlen emlékeim fűznek. Unokám már azt se tudja , hogy a képe látható tárgyak mire szolgáltak.

Korán kezdtem a borotválkozást, édesapám már nem érhette meg. Így aztán a pamacsát, a szappant és a tálkát is Tőle örököltem. Sőt még néhány zsilett penge is maradt még. Amikor először faragtam le a képemet, az ismert önborotvával, nem a kihajtható beretvával, rájöttem – miért is kedvelt édesapám annyira a Guszti bácsit a Széchenyi úti borbélyt. Hiszen nincs is annál kényelmesebb mint amikor jól behaboznak és tűkőr simára kaparnak. A tűkőrben látom a képem egy nagy hó golyó és Guszti bácsi hosszasan feni a beretváját a bőrszíjon. Ez idő alatt a képemen puhul a szőr, a szőrzet majd secperc leszedi a habot. Majd vizes szivaccsal áttörli és megkérdezi, kérek e szeszt? Nem kell félreérteni, piálásról szó sincs. Míre megszólalnék már is Pitralontól bűzlők. Bár, így visszagondolva ennél kellemesebb aftershave nincs is a világon. A békebeli időkben legfeljebb a Brut jöhetett még számításba, jobb körökben. Ez volt a luxus.

Mi is a van képen, az önborotva, a csavaros, a pengetartó dobozocska. A hazai penge ötven fillér volt, de …. se ért. Megérte az árát a három forintos Gillete. Ja és ott van a pamacs. Az apámé. Ez egy kincs. És van egy veterán tímsó, olyan mint a szappan, töredezett, sokat megviselt darab, de még kiszolgál. Ez volt rudacskában is, de azok hamar eltűntek. Aki nem tudná a timsó arra szolgált, hogy a véres mellé vágásokat megszüntesse. Kellemesen csíp , de hatásos.  Minden borbély legfontosabb eszköze ez a lillás valami.

Most ha időm engedné – elmesélném – hogy váltottam borotváról villanyos szőrtelenítőre. Egy szovjet gyártmányúra. Folyt. köv.image