Magyar lány mentette ki a német sofőrt – nem tudta, hogy az út a kompra vezet – az éjjeli vizes kaland pokrócban végzödött

Tetszik tudni mi jutott eszembe erről a képről? Honnan is tudnák. Hát elmondom. Pontosan 1968 augusztusának elején a Balaton szántódi révcsárdában dolgoztam. Felszolgáltam, olyan nyári mikulás voltam, reggeliztettem, ebédeltettem és vacsoráztattam a vendégeket. Csodálatos nyár volt, szerintem a magyar tenger partján azóta se volt olyan forgalom mint abban az esztendőben. Egyszer éjféltájban bejött egy nyugati német úr és felcsípett egy magyar tanítónénit. Akkoriban ugyanis a fiatal pedagógusok , tisztelet a kivételnek nyáridőben megkeresték a télire valót.  Tudtam, hogy kik azok akik a szomszédos motelben dolgoznak és ismertem azokat is akik csak kocsikázni mentek el. Nyelvi nehézség nem volt, gyorsan egymásra találtak a partnerek.

Alig, hogy elhúztak a kedves vendégek, jött a riasztás. Egy Mercedes lebeg a komp kikötőben. Ugyanis a német úr a magyar tanerővel teljes gázzal elindult a komp felé, s mire a hölgy megértette, hogy nem jó irányba tartanak már is a vízen lebegtek. A magyar lány mentette ki a németet. Az elektromos ablakemelő nem működött a vízben és meg kellett várni míg megtelik a kocsi. A tanítónő, lehet hogy testnevelésre szakosodott mert ügyesen kimentette a német sofőrt.

Végül bejöttek a csárdába, mindketten pokrócba csavarva, s teáztak, rumoztak az ijedtségre reggelig. Aznap nagyon szép borravalóval bolyongtam haza félálomban.

 

Ez a kép akár akkor is készülhetett volna. Egy hét múlva minden este sorompóval volt lecsukva a kompra vezető út.