Pénzéhség – az OTP lenyúlta a nyugdíjasokat – joghézagon át sarcoltak – mi lesz a békéltetésen – meghatalmazást kértek az elhunytaktól

Érdekes az ügy. Bár mindkét kárvallottja elhunyt a közelmúltban, az örökösök nem nyugszanak bele, hogy az OTP a legnagyobb magyar pénzintézet megsarcolta a szüleik nyugdíját. Ugyanis a törvény vagy a kormány rendelkezése szerint a nyugdíjak havi 150 ezer forintos értékhatárig díjmentesen felvehetők. Semmi kezelési költséget nem számíthatnak fel utána.

Az OTP és társai természetesen betartják az ezzel kapcsolatos rendelkezést ám azoknak a magyar állampolgároknak akiknek euróban érkezik a nyugdíjuk alaposan megvámolják. Tulajdonképpen egy felvételnél majdnem annyit számoltak rá mint amennyi maga a havi járandóság. A diszkrimináció már hat hónapja  jelezték, panaszolták a Magyar Nemzeti Banknak , az OTP -nek és minden lehetséges fórumon próbálták érvényesíteni az igazukat. Mostanra jutottak el az örökösök, hogy a MNB Békéltető Testülete foglalkozzon az üggyel. Az ezzel foglalkozó ügyintéző elsőre meghatalmazást kért az elhunytaktól, hogy az örökösök panaszát elfogadják. Morbid, pikáns kérés, de sebaj sikerült megoldani.

Az OTP egy erre vonatkozó joghézagra hivatkozik. Szerinte ha euróban, csorbítatlanul akarták volna felvenni a nyugdíjat akkor kártyát kellett volna kérniük. Nos, ez úgy hülyeség, ahogy csak lehet, mivel – tessék figyelni – Magyarországon mindössze három olyan bankautomata van amelyik euróban fizet. Legközelebb Debrecenben lehet, Miskolcon egy sincs és nem volt és nem is lesz.

Friss infó – Bécsben sokan élvezik a magyar nyugdíjat, főleg korábban emigráltak kapnak nem valami nagy összeget. S az ottani szokás szerint, a forintot teljes összegben. levonás nélkül vehetik fel. Mert ugye egy nagy közös Európában teljes a  jogharmónia.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez esetben aláveti e magát az OTP a békéltető tárgyalásnak és orvosolja e a panaszt. Korábban ugyanis volt már egy ilyen pénzintézeti panasz, de az OTP még válaszra se méltatta a testületet. Újabban viszont szankcionálni lehet az ilyen cinikus, közömbös, lelketlen, pénzéhes hozzáállást.