Képek a tranzitzónából – hol a vége az áradatnak – a történelemből megbukunk

Sokat töprengtem, be merjek e menni a tranzit zónába.Egyáltalán fotózzak e ott és vajon hogyan reagálnak a szerencsétlenek ha kamerázok. Nos, az élmény megrendítő volt. A Biblia szavai jártak a fejemben.  Hogy, ne legyél se üldözött se üldöző! Tragikus képsorokat látnak látatnak velünk. Apró gyermekek ácsingóznak a Forneti pavilonja előtt. A stand tele illatos friss pogácsával. A családok a sátrakban és a porban piszokban  hevernek. Sorsuk bizonytalan, jövőjük kilátástalan. Nem nézik a tévét, viszont egy folytában interneteznek és egymásnak drótoznak, mitévők legyenek. Induljanak e az otthon maradottak vagy halasszák el az utazást.

A népvándorlás okai ismertek. Az összeesküvés elméletek százai keringenek , mindenki azt kutatja kinek jó, kinek használ ez a világméretű káosz. Ki kaszál majd ezen a bolton és ki lesz akinek a gatyája is rámehet erre a szörnyűségre.  Jó látni, hogy miközben a politikusok papolnak a keleti tranzit zónában rengeteg az önkéntes segítőkész ember. Ételt vizet osztanak. Többek között zsidó fiatalok is kint vannak és támogatják az ápolásra szorultakat. Keresztény egyházak, köztük a katolikus karitatív szervezetek munkatársai is jelen vannak. Mit sem zavarja őket, hogy időnként Mekka felé hajolva szőnyeg helyett pokrócokon imádkoznak. Egy Isten van – mondogatják.

A rendőrök türelmesek és megértőek. Ám kitetszik, hogy már fáradtak és a menekültek apátiája kezd ragadóssá válni. A helyzet napról napra rosszabb. Szerintem ezt az áradatot már csak közös erővel, katonai fellépéssel a kiinduló országokban lehet megállítani.

Isis, iszlám állam. Ez a képződmény  egyszerűen rejtély.  Mintha az ufókkal háborúznánk. Ma már Amerikai, Oroszország és Irán is háborúzik ellenük. A törökök se akarnak kimaradni a buliból. Ezek után kérdezem, ki van az iszlamistákkal? A gazdag öböl mentiek nem pénzelik őket, akkor miből képesek harcolni, rombolni, népeket elűzni a világ egyik sarkából a másikba.

Az EU hamarosan bekeményít. Mi mást tehetne. Hermetikusan bezárulunk, ismét lesz vasfüggöny. Ez a fránya történelem ismétli önmagát. Mi meg semmit nem tanulunk semmiből. Ebből a tantárgyból most bukásra állunk. Akár évet is ismételhetünk, ám mások nyomorúságából  sokat kaszálnak néhányan.

Fletó, Gyurcsány gesztusa, néhány család befogadása a saját rezidenciáján  követendő példa. Még se hiszek ennek az akciónak az őszinteségében. Tegye amit tesz, de kerülje a kamerákat.  Ha csak nem ebből akar politikai tőkét kovácsolni. Egyébként a pártok ifjúsági szervezetei ne csak tüntetőként jelenjenek meg a zónákban. Segítsenek is rajtuk ha már szereplési vágyuk támadt.

Ha mást nem  akkor vigyenek nekik power bankot, ugyanis nehezen jutnak telefontöltő áramhoz.Szerencsére a Keletiben még erről is gondoskodnak.image image image image image image image image image imageáramhoz