Délután ejtőzni kell – déli szokás jó szokás – amikor az első titkár is a sezlonon pilledt

Nincs kellemesebb a délutáni szundikálásnál. A mediterrán országokban évszázados bevett szokás az ebéd után szunyókálás. Bezárnak a boltok, megáll az élet a bazárban mert mindenki a hűvösben alszik. S most már tudományosan megállapított, hogy ennek a szokásnak jó az élettani hatása. Megmondom a frankót, jómagam erre az örök igazságra régen rájöttem. Sokszor megesett, hogy az irodában, a fotelban ejtőztem míg leküzdöttem az álmosságom egy kis alvással.

Korábban az volt a magyarázat, hogy a dél európai országokban a délutáni hőség miatt kell visszavonulni egy kis pihenésre. Ha csak ezt vesszük alapul akkor, itt az ideje, hogy magunk is váltsunk. Az idei nyár megmutatta az oroszlánkörmeit – micsoda szép hasonlat – tehát nekünk is át kell venni ezt a szokást.

Különben köztudomású, hogy Kádár János ebben a délutáni sziesztában élen járt. A dolgozószobája mögött volt egy pihenőhely, egy puritán sezlonnal és ebéd után elpilledt. Három óráig aludt és ehhez mindenkinek igazodni kellett. Bezárt a titkársága és a telefonokat se vették fel, pontosabban mellé rakták a kagylókat. Ezt a szokását a Kremlben is ismerték, tudták ilyen tájban bármi is történjék az első titkárt nem lehet zavarni.