Az a jamaicai trombitás…. – gyűjtöttem a múlatósait – privát rezsicsökkentés

Még bakelit lemezeim is vannak Lajcsitól. Kifinomult zenei ízlésem van, már akkor vettem a kazettáit amikor még a Zsarnain árulták. Tetszik tudni, azt a híd alatt, amelyben s a sárga kombinéról is szó esik.  Még az átkosban egy ezüstparti SZOT szállóban egy kedves vendég reggeltől késő estig ezeket bömböltette. Na akkor az egyszer már nekem is sok volt a lagzis Lajcsiból. Különben kedvelem. Amikor Kobold Tamás kampányában fellépett a miskolci sportcsarnokban még fotózkodtunk. Együtt. Rég volt. Most leveszem a falról ezeket a közös képeket. Kivárom míg felmentik. Emlékszem kicsit meg kellett görnyednem, Galambos Lajos akkor is alacsony volt , de széles átmérőjű. Mondták is, kell a szuszla a trombitáláshoz.

S akkor tessék, mit hallok róla. Nem is akarom elhinni. Hiszen maga a nagylelkűség. karácsonykor is ebédet osztott valahol Budapesten.  Ingyen koncertezett a szegények megsegítésére és mint üzletember is bizonyított. Most meg behúzták  a csőbe. Lopott áramot, gázt és vizet. Illetve ezzel gyanúsítják mert rajtakapták, tetten érték. Nagyon kínos.

Ám megmondom egy bizonyos szint felett ez már olyan rossz szokás. Nemrégiben, télen Pesten autóztam, pontosabban Budán és azt vettem észre, hogy a meredek kocsilejárókon nem takarítják a havat hanem olvasztják.  Elektromos fűtőszálat tetetnek az aszfaltba és azt mint a rezsó melegíti a garázsfeljárót. Ötletes. Igaz ezeknek az áramellátását a közvilágításra kötik. Hiszen arrafelé nem csak a fény de a frissen takarított út is, járda is alanyai jogos jár. S mivel mindenki ezt tesz arrafelé, aligha akad valaki aki feldobja a tolvajokat.

Szegény Lajcsi! Jut eszembe, hogy két éve engem is egy áramlopással vádolt volna egy pesti bankár. Egy nem akárki. Egy olyan aki a Balaton partján sorra vette az ingatlanokat. Majd úgy egy év elteltével tartottak nála egy áramvételezési ellenőrzést. Hogy hogy nem megbukott. Valószínű, ezzel téliesítette a házikót amit tőlem vásárolt.  Gondolta rám ijeszt és rám keni a balhét és velem fizetteti a bírságot. Peche volt, átadáskor mindent lefotóztam, alaposan. Még a villanyóra szekrényt is.  Ezen látszik, hogy utólagosan lett átkötve a vezeték.  Későbbi keletű a buhera, meg ugye nekem tíz évre visszamenően minden számlám megvolt és stimmelt. Bankár úr viszont bepróbálkozott, kétszer is megfenyegetett az ügyvédje. Hiába. Kis dolgokban nem érdemes a becsületet kockáztatni.

Lajcsiéknál nagyban, iparszerűen  folyt az energia takarékosság. Ilyenkor nehéz mentséget találni.  Bár mondhatja, semmiről nem tudott, valakik így akarták lejáratni. Valaki, akit nem vett be a múlatós buliba így akarta megszégyeníteni. Ártatlan. Ő csak a trombitáját fújta meg, a franc se vette észre, hogy olyan kicsi a közműszámla.Kicsire nem adunk. Azt hitte, hogy már itt tart a rezsicsökkentési harc.