Vannak országok amelyeket el kell felejteni – nem én mondom – hol kezdődik az utolsó felvonás –  csak a világégéseket számozzák – zsúfoltak a légi folyósok

Kevéske angol nyelvtudásommal megfejtettem az egyik nagy amerikai internetes portál fő címét.  Röviden, a nagyok képei mellett, Irak, Irán, Szíria, Ukrajna – felejtsük el ezeket az országokat. Itt kezdődik majd a harmadik világégés.Mindehhez aláfestő zeneként hallgatom a fejünk felett zúgva morajló katonai szállító repülők zaját. Csak ezek tudnak ilyen hosszan elnyúló motorhangot hallatni. Propelleresek.

Valamikor 1973 őszén amikor Közel Keleten dörögtek a fegyverek mi is szállítottuk az utánpótlást az araboknak. A szokásos Mezőcsát feletti légi folyóson egymást érték a Varsói szerződés teherszállítói. Csehszlovákiából vitték a muníciót az egyiptomiaknak. Ott a majdani kisvárosban akkoriban még volt egy légi irányító bázis. Tőlük tudom, hogy napi 24 órában zúgtak el a gépek.

Egyébként van egy érdekes internetes honlap amelyen megnézhetjük a polgári légi forgalom aktuális helyzetét. Láthatjuk, melyik gép mikor hol merre jár és kontrollálható a lajstromszámuk is. Ha nagyon kíváncsi vagyok virtuálisan bemehetek a pilóta fülkébe s látom a repülési magasságot és sebességet. Magam nem repülők viszont ha szeretteim utaznak így szoktam követni az útjukat. Körömrágás közben.

Na ezen az oldalon nem látszanak a katonai gépek. Csak a polgáriak zsúfoltsága.