Hétköznapi vámpírok – Plazma centrumunk is van – kevés az önzetlen , öntudatos véradó – vetélkednek a donorért – Bécsből is csalogatják a hajléktalanokat

Régóta töprengek, hogy mi szükség van az országos Vérellátó Szolgálat mellett egy Plazma Centrumra. Bár tudom, hogy itt a leadott vért visszapótolják és amit ebből kivontak abból életmentő gyógyszerek készülnek. Mégis vannak kételyeim, hogy mennyire szabályos ez a fajta szolgáltatás, s miért nem az állami vérellátóban fogadják a donorokat. Az sem világos, hogy hol miért mennyit fizetnek. S ha a centrumban többet adnak akkor ezzel szép lassan elsorvasztják az állami véradást. Ma már ugyanis egyre kevesebb az önzetlen és öntudatos donor. Ráadásul a Plazma Centrum bécsi társvállalatához sok kósza legenda fűződik. Hogy  például hajléktalanokat utaztatnak néhány euróért és egy ebédért. Hogy, virágzik a vérturizmus a fővárosban. Itt helyben sikerült tisztázni, hogy a miskolci centrum független a bécsi vérszívóktól. Az egy teljesen más vámpír társulat.

Szerettem volna mindent megkérdezni a miskolci centrumban. Kedvesen fogadtak, kellő ismerkedés után Nagy Gergő doktor úr az intézmény vezetője jelezte, nem nyilatkozhat.  Bár előzetesen megkérdeztem, felvehetem e a beszélgetést majd mielőtt eljöttem volna meggondolta magát. Kérte töröljem le  – előtte, láthatóan a diskurzusunkat – Ő ugyanis félreértette a kérdésemet. A telefonomra gondolt – ami éppen akkor nem csörgött – hogy felvehetem . Sebaj. A lényeg, hogy az éppen teljesen üres reprezentatív külsejű intézményben egyetlen donort se láttam.

Megmondom, ősi tapasztalatom, ha valahol a firkászok ennyire nem kívánatosak ott valami lehet olyasmi amit nem szívesen osztanának meg a nyilvánossággal. Ez nem törvényszerű, lehet , hogy az általános szerénység miatt zárkózottak ennyire.

Egyébként ahogyan az épületet rendbe rakták és az udvari dekorációt megcsinálták csillagos ötöst érdemelnek. Íme a képek.image image image image image