A mobil telefónia 25 esztendős – elszállt az idő – vonalhiba miatt megbénult az ország

Mintha ma lett volna.  Őt esztendeje ünnepeltük a mobil telefónia kezdetének huszadik évfordulóját Budapesten a Vörösmarty téri rendezvényházban. S már is a huszonötödiknél tartunk. Maradi István a Westel volt vezérigazgató-helyettese emlékezett meg az eseményről.

Ilyenkor sok minden eszembe jut. Az, hogy miként jutottam el a CB rádiózástól az amatőr URH telefonokig. S büszkén mondom, hogy amikor Both Péter Ákos pénzügyminiszter felhívta az amerikai alelnököt és megköszönte neki a COCOM listás szabadalom átadását ott lehettem a parlament vadásztermében. Ja és egy működő rádiótelefonon jelentkezett be – akkoriban Pethe József  – valamikori postás igazgató vezette a céget. Később lett Sugár András vezérigazgató. A huszadik évfordulón derült ki., hogy nekem volt az első 450 Hot Line táskamobilom az északi régióban. 60 350 127 volt a számom. Később jött a GSM ott a próbakártyám 310 069 volt és ez a 17. sorszámmal adták ki. Azóta is nyomozok kié lehetett az első 16 kártya.

Mobilfóniában nagyon otthon vagyok. Rengeteg jó sztorim van és van egy két olyan apróság amelyről akár már nyíltan szólhatnék. Például arról, hogy a 450-es korszakban megesett a telefonok klónozása.Iparágszerűen csinálták, hogy rábeszéltek mások előfizetésére. Jó üzlet volt. Egyeseknek. Minket is csőbe húztak feleségem készülékére egy pécsi autószerelő beszélt rá. Feketén fehéren kiderült, hogy klónozta a számot és orrba szájba pimaszul telefonálgatott a mi terhünkre. Cirka 45 ezer forint értékben ami már akkor is komoly összeg volt. Bíróságra vihettem volna az ügyet, de megtudtam, nincs értelme. Ha ugyanis megszületik a precedens értékű ítélet erre való hivatkozással mindenki visszaköveteli a számláját. Egy ilyen cirkusz akár rögtön padlóra fektette volna a Westelt. Nekem se volt érdekem. Különben abban az időben létezett egy apró kis kütyű amellyel bele lehetett hallgatni a beszélgetésekbe. Véletlenszerűen.  Megtettem néhányszor és sok sok szaftos dumálás fültanúja lehettem. Na majd ezekről bővebben….

Különben mindig eszembe jut, hogy a közelmúltban egy álló napig nem volt mobilszolgáltatás. Szinte országos tragédia volt. Megbénultunk. Akkor jöttem rá, hogy kütyűk nélkül nem élet az élet. Máig se tudom, hogy azelőtt hogyan voltunk el a mobil telefonok nélkül….