Elvesztette a nyakáról – oda a monarchia – ha ma lenne a választás – Obama projektje – ha nem kapnék vízumot

Nagy a fejetlenség sógoréknál. Mondjuk nem ennyire, de majdnem. Sokak szerint  – itt az osztrákok – már a hajdan volt monarchiát sírják vissza. Nő Orbán Viktor reputációja és mást se hallani , a magyarok karakánok , józanak a migráns ügyben.  Miközben Európa nyugati felében a politikusok – kivétel a bajor miniszterelnök – teljesen impotensek az ügyben. Lebénultak, ledermedtek és már csak azt lesik , mit mondanak a szomszédok. Például olyan banális ostobaságot, hogy nem építenek kerítést, csak kaput, amelynek balról jobbra sok tíz kilométeres szárnya lesz. Gondolom nem egybe, nem egyszerre nyílik majd.

A magyar miniszterelnök ma Ausztriában is választást nyerne. Ha előre tudják , hogy az amerikai külügyminiszter Bécsben lesz biztosan tüntettek volna ellene. Obama ugyanis bejelentette, azt várja, hogy fogadjuk be az összes menekültet. Kerítés ügyben is megrótt minket USA budapesti nagykövetasszonya, aki a közelmúltban még a miskolci számozott utcákban tájékozódott. S senki nem akadt aki teázás közben visszakérdezett volna – s miért kellett nekik barikádot emelni a mexikói határ teljes hosszában? Ha most ezért nem kapok beutazási engedélyt az óceánon túlra nem nagyon bánkódom. Jobban aggódnék, ha meghívnának , ugyanis kerülöm az repülőutat. Hát még hosszút. Éppen most mondtam vissza egy brüsszeli meghívást amire csak légi úton lehetett volna elmenni. Ajánlottam, hogy vonattal idejében odaérek, egy éjszaka alatt, de az ottani szokások szerint ez az utazási forma nem számolható el. Mintha csak egy légi társaságot üzemeltetnének az unió bürokratái.

Bécsben egyébként totális multikultúra. Ma már nemcsak a kelet európaiak hanem a világ minden tájáról ide jönnek megélni az emberek. Kínaiak, színes bőrűek, malájok turbános indiaiak , burkás arabok , csadoros irániak sétálgatnak a Mariahilfer strassén. S mit nem látok az egyik mellékutcában, egy üzlet ahol cannabisz termesztéshez való eszközöket árusítanak. Sokan nem tolongtak mert késő este fotóztam, de napközben nagy a forgalmuk. Ugyanebben a kis utcában még egy Plazma centrum is megél. A magyar hajléktalanok néhány euróért itt adnak vért. Jönnek buszokkal is, de van aki itt is marad. A fedél nélküliek szállása, a szociális ellátás még mindig jobb mint Budapesten. Így aztán kellemesebb itt kihúzni a fagyos telet az Alpok lábánál. Nem mindegy, hogy valaki az Astoria aluljáróban kéreget vagy Bécsben koldul.

Különben minden rendben. A kép itt készült Ausztriában egy divatboltban. Szerintem a feje sose volt, megspórolták. Mindenki ott takarékoskodik ahol csak tud. Erről jut eszembe  a kérdés – ki a legönzetlenebb ember , aki az észt osztja. Miért is. Mert ugye azt adja amiből neki is kevés jutott…..Forgatókönyv szerint itt nevetni kell.20151029_194808