Elhunyt dr. Szabó László újságíró – a “kékfényes népszabis”  kolléga

Talán az utolsó pesti újságíró bálon – ennek talán öt esztendeje egy népes baráti társaságban szórakozott. A hozzám hasonló öregek rögtön felismerték. Sőt néhány fiatalabb kolléganő megkért, hogy hogy hozzam össze vele egy közös fotóra. Ezt kerestem volna, de nem találom, Réti Dóra archívumában lehet.

Nos, aki nem tudná Szabó László a Népszabadság egyik legemblematikusabb szerkesztője volt. Sokáig Pintér Istvánnal közösen készítettek úgynevezett korabeli leleplező riportokat. Mint rendőrségi tudósító számos emlékezetes cikkét tudnám idézni – például a meggymagos csaló leleplezését vagy a müncheni szabad Európa rádiós telefonos interjúját. Ez emlékezetem szerint úgy volt, hogy ott helyben telefonon bejelentkezett a rádióhoz, de nem fogadták. Köztudottan jó kapcsolatai voltak a belügyminisztériummal, minden nagyobb rendőrségi ügyet neki passzoltak. Így lett a televízióban műsora, a Kék fény amely milliókat ragasztott a fotelbe egy egy adás alkalmával. Annyira meggyőző volt, hogy végül már mindenki Őt is rendőrnek hitte. A nyolcvanas években volt egy helyszíni adásuk az ezüstparti újságíró üdülőből. Mint statiszta magam is végig ültem a három órás előkészületeket s helyből is láthattam miként készül ez a műsor. Családostul mosolyogtunk a kamerába és kiélveztük az élő adás minden előnyét.  Azt is megmondták mikor mehetünk ki a mosdóba , mikor kell mosolyogni ….

Az első találkozásunk viszont rövidre sikerült – egy barátom Szent Györgyi Alberttől kapott egy személyre szóló meghívót egy amerikai rákkutatásra. Nem titok , ma már .- Kerekes Róbert volt a professzor kiválasztottja a Chinoin gyógyszergyárból. Sajnos hiába volt meg a repülőjegye még se mehetett ki. A BM úgy döntött, nem mehet. Magam kérdeztem a vállalat igazgatójától, Mezei elvtárstól, hogy miért nem engedik ki a tehetséges fiatal embert. A válasz, hogy nézne már ki, hogy éppen őt, amikor még sok más öregebb szaki Csehszlovákiába se jutott még ki. A párttitkár asszony  és a személyzetis bunkó meg ott helyeselt kórusban. Erre az orbitális baromságra sok okosat nem mondhattam. Bejelentkeztem Szabó kollégánál, számítva a kapcsolataira, feltételeztem, hogy maga írja meg ezt az igazságtalanságot. Hárított.

Kedves Kolléga Isten nyugosztaljon !image