Egy titkos gyűjtemény a miskolci galériában – Köves István ajándéka nekünk – miben lelte örömét az újlipótvárosi kóser mészáros – az izmusokkal nem törödött

Kövesi István újlipótvárosi zsidó mészáros titkos  gyűjteményét láthatjuk mától a Miskolci Galériában. A bemutatót dr. Kriza Ákos Miskolc város polgármestere, dr. Gerhardt Ferenc a Nemzeti Bank alelnöke és dr. Heisler András a Mazsihisz elnöke nyitotta meg. A három miskolci alpolgármesteren kívül jelen volt Freund Jenő a miskolci hitközség elnöke is aki szerepet vállalt, hogy a gyűjtemény városunkat gazdagítsa.

Amit tőszavakban elmondhatok, hogy Kövesi István a maga hat elemi iskolai végzettségével kitűnő érzékkel válogatta össze a felvásárolt képeket. Elmondták, hogy a holokausztot túlélő vidéki ember minden vagyonát  értékes festményekbe fektette. Igazából nem is a pénze értékállóságát akarta menteni. A családját elvesztett egyszerű ember örömét lelte a festményekben. A saját gyűjteményében őszintén tudott gyönyörködni, ebben lelte meg a szórakozását. Miközben húst darabolt és a fél Budapestet ellátta a saját készítésű savanyúságokkal ügyelt arra, hogy az árveréseken és az újságokban meghirdetett jegyzett képeket elsőként vegye meg. Autodidakta módon érzett rá arra, hogy mi méltó, mi illik az ő sajátos világába.

Egy hosszú de eredményesen záruló ügy végére került a piros pont. A Magyar Nemzeti Bank értéktára most a lehető legjobb helyre költötte a nyereségét. Miskolci polgármestere előre jelezte, hogy mindannyian örülünk ha ez a ritka gyűjtemény városunk látnivalóit bővíti. A hitközség elnöke már korábban kampányolt ezért, hogy a kóser mészáros titkos galéria itt kapjon helyet. Most felsorolhatnám az ott látottakat. Helyette  ajánlom, hogy aki teheti mielőbb nézze meg a gyűjteményt.

Ha megtette, előre mondom semmit nem érdemes belemagyarázni.  Kitűnik, hogy István minden megvásárolt képben az embert, a családot, az örömteli pillanatokat vélte megjelenni.  Konkrét tematikát nem keresett a vásárlásaikor. Semmi izmus nem látszik a válogatásban. Azt vette, azt kereste amiben saját örömét leli. S ezt a célját maradéktalanul megvalósította. Köszönjük mindenkinek , hogy ezt a titkot megoszthatjuk a nyilvánossággal.image image image image