Amikor helikoptert akartam vezetni – most űrhajózásra készülök – Budán lesz a szimulátor – ki akart elsőként privát légi járművet

Megvallom, sok minden szerettem volna lenni, de űrhajós nem. Farkas Bertalan korabeli nimbusza sem változtatott ezen. Pedig amikor  földet érése után  Miskolcra látogatott – anno – s Grósz Károly társaságában végigkocsizott a városon sokakat megihletett, milyen is lehet ott fenn keringeni. Majd utána végigsétálni a piros szőnyegen és csókolózni Brezsnyev Leóval. Egyébként Farkas Bertalan ott volt a tavalyi orosz bálon a főhelyen, Oroszország budapesti nagykövete mellett ült. Láttam az idő már rajta is nyomot hagyott, mint mindannyiunkon.

Hogy miért nem akarok űrhajózni? Nos, régi szép emlékem, hogy érettségi előtt Molnár Pali osztálytársammal  némi noszogatásra helikopter vezetőnek jelentkeztünk. Ígértek fűt fát és mi elutaztunk Kecskemétre. Vizsgálatra. Pali ment fel először a vizsgálati buszba.  Elől és hátul két katona vállára támaszkodva tántorgott le. Nem mondott semmit, csak, hogy igyekezzek mert már én következek.  Benéztem és megláttam a karusszelt amibe nekem is be kellett volna ülnöm.  Ránéztem a többiekre akik már idejében kiszálltak a hintából és a hordágyon rókáztak. Majd már  magam is a torkomban érzékeltem a reggeli téli szalámit és egy gyors döntéssel lemondtam a további repülős karrieremről. Pedig esküszöm, hogy már elképzeltem, ott körözök majd a házunk fölött és a barátnőim közelében lévő leszállóhelyeket is számba vettem.

Különben abban az időben ment a pletyka, hogy az Egri Csillagok forgatása után Várkonyi Zoltán filmrendező egy helikoptert akart venni.  Megérdemelte volna.  Ebben még a teljhatalmú Aczél György sem tudott segíteni rajta. Talán a rendszerváltás után a Pintér művek tulajdonosa volt az első privát gép gazdája. le is zuhant egyszer. Szerencsésen, megúszta.

Hogy mit is akartam – hogy hamarosan nyílik egy szuper kiállítás Budapesten a MOM parkban. Itt a sok látnivaló mellett beülhetünk egy űrhajóba és kipróbálhatjuk a szimulátort is. Állítólag ebben tökéletesen átérezhetjük az űrben való száguldozást. Na , ha nem nagyon gyomorforgató kipróbálom. Ajánlom ugyanezt mindenkinek.

image image