Az UNICEF a Zika vírus megállításán dolgozik

Az UNICEF 9 millió dolláros segélykérést kezdeményez, hogy programjával a vírus terjedését megakadályozza és csillapítsa annak csecsemőkre és azok családjaira gyakorolt hatását a régióban.

A Zika vírus, mely mostanra közegészségügyi veszéllyé nőtte ki magát több, mint 20 országot veszélyeztet Dél-Amerika és a Karib-térség területén. Az UNICEF a kormányokkal együttműködve mozgósítja a közösségeket, hogy védekezni tudjanak a fertőzés ellen.

„Habár nincs még döntő bizonyíték a kisfejűség és a Zika vírus közötti okozati összefüggésre, az aggodalom indokolttá teszi az azonnali lépéseket,” – nyilatkozta Dr. Heather Papowitz az UNICEF Egészségügyi Vészhelyzetek Főtanácsosa. „Tájékoztatnunk kell a nőket és várandós édesanyákat a szükséges tudnivalókról, hogy megvédjék magukat és csecsemőjüket, és kapcsolatba kell lépnünk a közösségekkel a vírust hordozó szúnyog megállításának érdekében.”

Brazíliában a kisfejűséggel összefüggő esetek száma 4180-ra növekedett 2015. október 22. és 2016. január 26. között. 2014-ben csupán 147 eset volt az egész országban. A kormánnyal és további partnerekkel együttműködve az UNICEF tájékoztatja a közösségeket arról, hogyan tudják elkerülni a szúnyogcsípéseket és felszámolni a szaporodóhelyeket.

A vírus gyors és nagymértékű terjedése ellen az egyszerűbb védekezési lépések között szerepel a szúnyogriasztó használata, a testfelület minél nagyobb mértékű takarása hosszú, világos színű ruházattal, a lehetséges szaporodóhelyek felszámolása és szúnyogháló felszerelése az ablakokra és ajtókra. A várandós nőknek, akik úgy gondolják, hogy veszélyeztetettek azonnali segítséget kell kérniük egy képzett egészségügyi szolgáltatótól.

Habár a kisfejűség terjedését még csak Brazíliában jelentették, az UNICEF megerősíti támogatását a környező országok számára is és készen áll, hogy támogassa a nemzeti kormányokat amennyiben szükségük van rá – 35 országot és területet szolgáló, 24 irodából álló hálózatával.