A megyei főkapitány évértékelője – kevesebb bűncselekmény – eredményesebb nyomozás- csaknem ötöst kaptak
Vereckei csaba
Kevesebb elkövetett bűncselekményről és emelkedő nyomozáseredményességről adott tájékoztatást Dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a Miskolcon megtartott évértékelő értekezleten.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 2015-ben elvégzett szakmai munkáját értékelte 2016. február 12-én a főkapitányság vezetője. Előrebocsátotta, hogy a rendőrség testületi beszámolóit minden esetben elfogadták az önkormányzatok képviselőtestületei, az egyenruhások munkáját a megyében pozitív megbecsülés övezi. Ezt támasztja alá a Belügyminisztérium által elvégzett legutóbbi önkormányzati felmérés is, amelynek öt fokozatú skáláján a megye rendőreinek munkáját, a korábbi évet is meghaladóan 4,23-ra értékelték.

 

Az adatok elemzéséből kitűnik, hogy a főkapitányság illetékességi területén elkövetett bűncselekmények száma az elmúlt évben több mint 12%-al százalékkal csökkent. A 2014-es esztendőhöz képest tovább javult a nyomozás-eredményességi mutató. A rendőrség által kiemelten kezelt bűncselekmények száma a megyében az elmúlt évben csaknem 20%-al esett vissza és e mellett ezen bűncselekmények felderítési eredményessége is nőtt.

A 100.000 lakosra jutó bűncselekmények számarányának alakulását tekintve elmondható, hogy ez a mutató a 2014-es esztendőhöz viszonyítva csökkent.

 

A megyében tovább mérséklődött a közterületen elkövetett bűncselekmények számaránya. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság mind a tavalyi, mind az idei évben fokozott figyelmet fordít a települések és a külterületek közbiztonságának fenntartására. Az elmúlt évben 254 településen meghatározott időszakonként, 99 helyen naponta visszatérő ellenőrzést tartottak a rendőrjárőrök, míg 5 helységben állandó volt az egyenruhás jelenlét.

 

A baleseti statisztikai adatok alapján 2015. évben – 2004. év óta első alkalommal – emelkedett a személyi sérüléses közúti balesetek száma, azonban a halálos kimenetelű balesetek tekintetében sikerült csökkenést elérni.