Mit hallgatott az elit – magnószalagok a kormányvonatról – Kádárnak saját rádiója volt a kabinban – a felvételek a Magyar Rádióban készültek
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Bizonyára elfecsegtem már, hogy készül a könyvem a Kádár vonatról. Miközben ehhez gyűjtöttem az anyagot sikerült a híradós kocsiban egy érdekes dobozra lelnem. Tele volt régi, korabeli magnószalaggal. Ahogy a tíz tekercset tanulmányozta és a hozzá mellékelt listát a teljes hanganyagot a magyar rádióban szerkeszthették. Magyar és külföldi slágerek, magyar és cigány nóták, klasszikusok szerepelnek rajta.  Ezek arra szolgáltak, hogy miközben a kormányvonat az útját rótta kérésre a központi hangszórón ezeket a szalagokat játszották be.

Jelentem, a szalagokat sikerült átmentenem CD lemezekre. Ebben Miskolcon Erdős Péter a popsarok vállalkozás segédkezett. Mivel legalább negyven esztendős felvételekről volt szó nem volt könnyű az átjátszás, a digitalizálás.  Szerencsére sikerült, a lista is meg így a könyvben az is benne lesz, hogy az akkori elit milyen számokat kedvelt. A bennfentesek szerint ritkán eset meg, hogy valamit bejátszottak volna. E helyett , a Szabad Európát hallgatta minden kabinban. Számukra ez volt a legérdekesebb.

Erre mondják – no csak….

A másik képen – Kádár János kabinjában a máig is működő nagy csöves rádió. Ilyen csak az ő fülkéjében volt.

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC