Milliárdokat lopnának a trójaiak – nyomulnak a kiberbűnözök

 

Egy szabadalmazott vírusvédelmi technológia 5 év alatt több mint 200 ezer alkalommal verte vissza a banki trójaiak támadását, ezzel több mint 30 milliárd forint ellopását akadályozta meg.

 

Világszerte egyre többen intézik pénzügyeiket az interneten keresztül, és ezzel párhuzamosan folyamatosan növekszik az adathalász támadások áldozatainak száma. A magyar statisztikákról nincsenek adatok, de Németországban 2014-ben csaknem 7 ezer internetes bankoláshoz köthető adathalász bűncselekmény vált ismertté, amely az előző évi 4 ezerhez képest több mint 70 százalékos növekedést jelentett.

 

A G Data 2011-ben mutatta be szabadalmazott, a banki trójaiak ellen kifejlesztett BankGuard technológiáját, melyet azóta minden windowsos vírusvédelmi termékébe integrált. A BankGuard a böngészők integritását felügyeli, és azt akadályozza meg, hogy valamilyen külső folyamat adatokat lopjon el a Chrome, az Internet Explorer, a Firefox és a többi böngésző hálózati könyvtáraiból, mielőtt még azok titkosításra kerülnek.

 

A megoldás azért jelentős újítás a vírusvédelemben, mert a banki trójaiak ellen a hagyományos, szignatúrákon alapuló védelmi technológiákkal rendkívül nehéz védekezni. Ennek oka, hogy a bűnözők már nem egyetlen kártevővel próbálják megfertőzni az egész világot, hanem az egyes trójaiakból rendkívül sok különböző változatot, úgynevezett mutációt készítenek, melyeket célzottan juttatnak el egy-egy kisebb hálózatba: egy vállalathoz vagy egy adott internetszolgáltató ügyfeleihez. A G Data a BankGuard technológiával a védekezést teljesen más alapokra helyezte: nem vizsgálja azt, hogy pontosan milyen folyamat kér hozzáférést a böngészőhöz, hanem egyszerűen lezárja az internetkapcsolatot, ha bármilyen kód manipulálni akarja az adatokat.

 

A technológia bemutatása óta a német cég vírusvédelmi termékei csaknem 200 ezer alkalommal füleltek le trójai programokat működés közben, így a G Data számítása szerint több mint 30 milliárd forint kártól óvták meg a vállalat ügyfeleit.

A számolás alapja a Google tanulmánya, mely hasonló támadások esetében 13,78 százalékra teszi a sikeres kísérletek arányát, illetve a német szövetségi rendőrség kiberbűnözésről szóló beszámolója, amely a regisztrált kibertámadások által okozott kár átlagos mértékét 4 ezer euróra, azaz körülbelül 1,248 millió forintra teszi.

 

Erre az évre a G Data szakértői a banki trójaiak és a támadások számának további növekedését jósolják, de ezzel párhuzamosan növekszik az egyéb kártevők száma is. Jelenleg percenként körülbelül egy tucatnyi új kártékony kód – köznapi nevén vírus – jelenik meg.

 

A közleményhez tartozó illusztrációk az alábbi linkről tölthetőek le:

http://virusirto.hu/ftp/sajtokozlemenyek/2016-04-08/bankguard.zip  

 

Kapcsolódó weboldalak:

http://virusirto.hu

 

Az idézett tanulmányok elérhetősége:

 

A Google tanulmánya:

http://services.google.com/fh/files/blogs/google_hijacking_study_2014.pdf

 

A német szövetségi rendőrség kiberbűnözésről szóló beszámolója:

http://www.bka.de/DE/Publikationen/JahresberichteUndLagebilder/Cybercrime/cybercrime__node.html?__nnn=true

 

**********************

 

**********************************

A G Datáról

 

A G Data már 30 éve megbízható partner a vírusvédelemben. 1985-ben a cég alapítója, Kai Figge mutatta be a világ első vírusirtó koncepcióját, majd két évvel később ő és társa, Frank Kühn készítették el a legelső antivírust Atari ST rendszerre. A G Data az első gyártók között készített vírusirtót MS DOS és Windows rendszerre is. A Ruhr-vidékről induló vállalkozás szoftverei hamarosan több millió német számítógépen futottak, és a cég azóta is őrzi pozícióját az anyaországban.

A G Data ma több mint 300 saját munkatárssal rendelkezik, és 9 európai országban önálló képviseletet tart fent. A céget emellett elkötelezett disztribútorok több ezer minősített szakértő munkatársa képviseli az Egyesült Államoktól Ausztráliáig, több mint 90 országban. A magyarországi disztribúciót a V-Detect Antivírus Kft. látja el. Ügyfelei között a számos 10-20 fős kisvállalat mellett megtalálhatóak a tízezres kliensszámmal rendelkező nagyvállalatok és az olyan szervezetek is, mint a 359 várost és önkormányzatot magába foglaló Észak-Rajna-Vesztfália tartomány.

Az európai gyártók közül a G Data rendelkezik a legtöbb elismeréssel. A nemzetközi PC World magazin 2012-ben a G Data InternetSecurity szoftvert a világ legjobb védelmi szoftverének választotta.

A G Data minden fontos vírusirtóteszten részt vesz, így a termékek teljesítménye folyamatosan ellenőrizhető. A cég licencpolitikája lehetővé teszi, hogy ügyfelei a szoftverekből mindig a legfrissebb változatot használják. A magyarországi terméktámogatást 24/7-es nemzetközi terméktámogatás egészíti ki.