Kormányinfó -akár pezsgőzhettünk is volna – 500 milliárd talált pénz – vállveregetés az uniós biztostól – Bermudában a parlamentben -mitől szakadt el Lázár János cérnája – cetliből, ülve faggatózunk

image image image image image image imageMajdnem pezsgőzéssel kezdtük a most csütörtöki kormányinfót. Lázár János miniszter úr azzal kezdte, hogy ünnepelnünk illene. A kormány az utolsó fillérig visszafizette a Gyurcsány Ferenc idejében felvett IMF és Európa Uniós kölcsönöket. Kimondani is nehéz – összesen 4400 milliárd forintot izzadtunk ki.  Orbán Viktor Párizsból üzente, felhatalmazza Lázár Jánost, hogy a sajtótájékoztató résztvevőit meghívja egy pohár behűtött pezsgőzésre. Mondanom se kell, hogy ezt a programot rajtunk kívül álló okok miatt kihagytuk. Igaz kaptunk egy ígéretet, hogy pótoljuk.

Miniszter úr korrektül elmondta, ha 2008 – ban a Gyurcsány kormány nem veszi, fel ezt a kölcsönt Görögország sorsára jutunk. Egy esetleges államcsődnek, ami már a küszöbön toporgott beláthatatlan következményei lettek volna. A lényeg, hogy a törlesztéssel visszanyertük a gazdasági szuverenitásunkat. Tehát lett volna okunk a koccintásra, de sebaj.

Lázár János, ha a vasárnapi boltbezárás kérdésében kell szavazni továbbra is kitart a munkaszüneti nap mellett.  Szerinte, különös és meglepő, hogy egy baloldalinak mondott párt, amely hagyományosan mindig a munkaidő csökkentése mellett kampányolt most több ezer ember vasárnapi pihenőnapját szeretné elvenni. A kormány nem akar elébe menni a választásnak, szerinte döntsön majd a népszavazás a boltok hétvégi nyitva tartásáról. S, hogy a migráns kvóta rendszerrel kapcsolatos szavazást egy napon tartanák a hétvégi nyitva tartással még nem is gondolkodtak.

Miniszter úr jó hangulatban volt. Látszott is rajta. A kormány infó előtt találkozott az illetékes uniós biztossal, aki elismerően szólt a kormány úgynevezett elszámolási stratégiájáról. Megtudtuk, hogy a közép európai mezőnyben a legsikeresebbek vagyunk az uniós pénzek támogatások lehívásában. Minden ellenkező híreszteléssel szemben elégedettek a felhasználással, kapcsolatos adminisztrációval. Sőt, hogy most az úgynevezett aszfaltosok kartellezési ügye peren kívül lezárult megkapjuk az elmaradt 500 milliárd forintot. Mivel a kormány ezt már megelőlegezte, ez most olyan talált pénz.

Szó volt még a minisztériumi háttérintézmények leépítéséről, megszüntetéséről. A hír igaz, a döntés folyamatban van. A lényeg, hogy ezzel átláthatóbb lesz a kormányzati munka. Korábban ugyanis az volt a trend, hogy bizonyos feladatokat kiszerveztek a minisztériumból. Ez a háttér apparátus mára átláthatatlanná duzzadt. Lázár János szóhasználatával – a helyzet szubtrópusi. Hiszen a jövőben kevesebb embernek több munkát kell majd elvégeznie. Itt derült ki, hogy ezekben a külső intézményekben a vezetők jövedelme a miniszterekét is meghaladta. Az elbocsájtások humánusak lesznek, van mód az elhelyezkedési támogatásra. Remélik, hogy mindenki megtalálja a helyét a versenyszférában. Végső soron ez a cél.

Apropó. Pályázatok. A jövőben transparensebbek lesznek az elbírálások. Az elbírálásban résztvevők szigorú és folyamatos nemzetbiztonsági ellenőrzés alatt lesznek. Ebbe az is beletartozik, hogy minden kommunikációs eszközeik lehallgatásához hozzá kell járulniuk. Cserébe viszont az éves jövedelmüket megkétszerezhetik. Háromezer köztisztviselőre vár ez a megtisztelő megbízatás.

Tehénsétáltatás a fővárosban. Igen a tejipar válságát igyekeznek megoldani. A kormány ilyenkor szembesül azzal, hogy nincsenek nagy magyar élelmiszer forgalmazó áruházak. Sajnos a multik onnan szerzik be a tejet és a tejtermékeket ahol olcsóbbak. Némi kis utaztatással, akár áfa raffinációval. Keresik a tejtermelők problémájának az ésszerű megoldását.

S egy kicsit magunkról is. Akik a tévéből figyelik, mindezt láthatják, a tájékoztató csaknem háromórás.  Az első részben Lázár János miniszter úr összefoglalja az elmúlt hét történéseit, kormányzati döntéseit s a parlamenti eseményeket.  Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a Jobbik trollkodása, botrányos volt, hogy a többi ellenzéki párt hozzászólását megakadályozta a miniszterelnökhöz kérdések órájában.  Változtatni, módosítani kell a házszabályon.

S folytatom, mint mindig körülnézek a teremben.  Láttam, hogy cirka 30 kolléga látogatja a kormányinfót. Az országos lapok a Népszabadság, a Népszava, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap mindig képviselve van. Állandó szokott helyük van.  Ezenkívül, megszámoltam 11 tévéoperatőr szorgoskodott most is.  Rengeteg az úgynevezett online média, természetesen mind fővárosi. Miközben még mindig a konszolidált, vidéki megyei napilapoknak a legnagyobb az olvasótábora ritka a jelenlétünk. Hangsúlyozom, ez nem a tájékoztatót szervezők hibája. Hely is volna bőven. Sőt azt kell mondanom, Lázár János és Kovács Zoltán urak állják a sarat. Egyszer se történt olyan, hogy ha valaki kérdezni szeretett volna ne kapta volna meg a mikrofont. Valójában addig tart, amíg akad hozzászóló.

Ami feltűnt jó időben egyre több a kolléga, aki Bermudanadrágban vagy csaknem strandöltözékben jelenik meg a parlamentben. Túl öreg és konzervatív vagyok, ha az mondom, a hely szelleme nagyobb igényességet követelne. Mondhatom, hogy egy ilyen megjelenés egyben a küldő médiát is minősíti. Drága kollégák erre jobban kellene figyelni.

S, hogy kihúzzam a gyufát. Időnként óriási a kontraszt Lázár János a kérdező kolléga között. Nem hiszem, hogy a média ezen a szellemi színvonalon állna. Szerintem nem mindenhonnan a legjobbakat küldik ide.  Hogy kérdezéskor nem állunk fel az már bevett szokás. Hogy papírról olvassuk fel az egy mondatot az is hagyján. Ám, hogy nem figyeljük meg az előttünk felszólalókat az már ciki. Kiss László úszó szövetségi kapitány ügyében szó szerint megkínozták Lázár Jánost. S minket. Heten kérdezték ugyanerről a témáról. Miniszter úr, le a kalappal. Csak a hetediknél szakadt el a cérnája. Nem győzte ismételgetni, igen egyetért a közvéleménnyel, magas se tudja eldönteni, hogy a tíz arany vagy az edző elévült bűne mennyire lehet paritásban. Szerintem itt az lehet a bibi, hogy egyes kollégákat a szerkesztők egy ilyen okvetlen cetlivel eresztik el ide. Ők meg sajnos képesek hülyét csinálni magukból, mindenáron.  Szerencsére a miniszter és a kormányszóvivő urak türelme és hétköznapi diplomáciai érzéke szinte végtelenített. Van egy két úgynevezett ellenzéki média amelyik éppen itt akarja megnyerni a következő választást és megpróbál néhány meddő vitát kicsikarni. Ezeknek általában az a vége, hogy megajánlják a következő kormányinfón esedékes választ. Az viszont a média dicséretére szól, hogy alig akad már úgynevezett lokális kérdés, amire nem biztos kormányszóvivő teljes tájékozottsága.  Most egy akadt, a miniszterelnök úr vidéki nagyvárosok látogatásaival kapcsolatban. De, erről majd bővebben. Később.

Viszont a Habonyt nem hagyhatom ki. Kérdés volt, hogy igaz e , hogy a nevezett úr Vajna kölcsönéből él. Lázár János örömmel hallotta a hírt, tehát íme a bizonyíték, Habony nem szerepel a kormányzat fizetési listáján.image image image image image image image image

/ Kerényi László archív és friss képeivel/