A pártgarázs az Északban – egy kis lágy búsongás – mi is volt a Buday József utcában- hát ilyet nem láttunk
hummer pártgarázs

A fenébe is megint elfelejtettem magamat tömjénezni. Már tegnap meg kellett volna osztanom, hogy mire készülök az e heti retro jegyzetemben, az Északban.  Sebaj, most pótolom. A mai Északban megjelent A pártgarázs című írásom.

A fenti kép ott készült a közelmúltban, a Buday József utcai ingatlanon. Ahol ma már kocsimosó, szerelő és gumijavító található. Ma is gyakran járok oda, főleg mosatni. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy ezt a szervizállomást hajdan drága édesapám alapította az ötvenes évek elején. Sok sok sztorit szedtem össze az ott történtekről. Ismertem az összes vezetőjét és az ott dolgozókat. Ugyanis az átkosban, egy idő után a lapkiadó munkatársai a privát kocsijaikat is bevihették javításra. Amikor a párt járműparkját takarékosságból megtizedelték mégse akarták leépíteni a létszámot. Így aztán a belső körben a pártvállalatokhoz tartozók, akik saját kocsijaikat nyűtték itt szervizelhették. Annyi előnye volt, hogy itt mindig akadt alkatrész a Ladákhoz.  Könnyebben beszerezték mint más szervizek. A munka minőségéről most ne beszéljünk. Érdemes volt ott állni a kocsi mellett és zsírozni, olajozni a mesterek zsebét. Mondjuk ha a csomagtartóban egy láda sörrel gurultam be, tutira elsőbbségem volt. Az annak is a következménye, hogy az apparátusban dolgozók elvből vagy smucigságból nem gondoltak a borravaló fontosságára. Azt hitték mindenki meg van fizetve mint ők maguk.

Egyébként ilyen Hummert abban az időben errefelé aligha láthattunk. Helyette volt Raj Gaz, Lada Niva amivel a főnökök vadásztak.