Búcsú Sárika nénitől – az utolsó utak mestere

imageFekete zászló leng a Kerékgyártó temetkezési vállalkozás Szentpéteri kapui épületén. Gyászolják Kerékgyártó Imrénét, született Szalóczy Saroltát, aki életének 85 esztendejében adta vissza a lelkét a Teremtőnek. Sárika néni, aki életének jórészét mások méltó búcsúztatására áldozta nem akármilyen keserves életutat járt be. Színben, módos gazda családba született és fiatal leányként megtanulta a földművelést, a gazdálkodást, a munka szeretetét.

A háború után bekövetkezett politikai változások, a társadalmi igazságtalanságok a családját se kímélték. A rendszerváltáskor határozta el, hogy férje szüleinek vállalkozását megújítja. A régióban elsőként alapította meg a múltban nevezetes Kerékgyártó temetkezési céget. Minden hivatalos ellenállást leküzdve egy olyan szolgáltatást vezetett be, amely megnyerte a megrendelők tetszését.

Sárika néni mélyen vallásos, hithű, segítőkész, katolikus asszony volt. Élete utolsó leheletéig dolgozott, felügyelte a vállalkozását. A gyászhuszárok öltözetétől a gyertyák elhelyezéséig mindenre kiterjedt a figyelme. Gyakran mondogatta, az utolsó út egyszeri, s megismételhetetlen. Nem elég az elhunytnak megadni a végtisztességet a hozzátartozók érzéseit, elvárásait is tiszteletben kell tartani. Kerékgyártóné visszaadta a szakma becsületét. Hozzáértésével, a gyászolókkal, való együttérzésével, a szolgáltatásainak fejlesztésével kiemelt rangot kapott a cége.

Ritkán, kivételesen leng fekete zászló egy temetkezési cég irodájának homlokzatán. Most búcsúzunk a jeles diósgyőriek egyikétől Kerékgyártó Imrénétől.  Sárika néni, aki ismerte, tudja, s hiszi – ő saját temetésén is figyel. Nézi, nem hiányzik e egy gomb a gyászhuszárok mellényén, s elegendő lesz e az olaj a kandeláberekben. Mert Sárika néni már csak ilyen. Volt, s marad mindörökké…

szantograf.hu