A reményeink szerint újjászülető miskolci zsinagóga- Puskás Péter építész előadása a Feledy házban – lesz templom látogatás

imageA Miskolc Kaleidoszkóp meghívására, az  újjászülető Miskolci zsinagóga címmel tartott érdekfeszítő előadást Puskás Péter építész aki már korábban elkészítette az épület felújítási tervét a Feledy házban. Igazából kicsinek bizonyult a hely. Az előadóval együtt örvendeztem, hogy ennyi sokan jöttek el erre a nem mindennapi témájú rendezvényre. Amit mindannyian megtapasztaltunk Péter alaposan beleásta magát a helyi zsidóság történetébe. Elhangzott, a második világháború előtt a város lakosságának húsz százaléka vallotta magát zsidónak. Hogy mára mennyien maradtak az nem került szóba .( Szerk megjegyzése – a hatszázezer elpusztított  magyar zsidót , ha nem ügyelünk – sikerül ugyanennyi muszlim bevándorlóra cserélni.) Ezzel a felkészültséggel egyszerűbb volt a Kazinczy utcai templom renoválásának az előtervezése. Ugyanis meg kellett érteni, hogy a zsinagóga  tervezője miként gondolkodott a XIX. század derekán. Építészetileg és szakrálisan is fel kellett térképezni a területet. Az előadás résztvevői végül is kissé csalódottan távoztak, láttam kedvük lett volna még kérdezősködni a témával kapcsolatosan. Az idő rövidsége miatt ez elmaradt. Így magam ajánlottam fel a hallgatóknak, hogy ha kedvük tartja ellátogathat a zsinagógába, megnézhetik a templomot a jelenlegi állapotában. Puskás Péter bevállalta, hogy a tárlatvezetést ott folytatja majd a Kazinczy Ferenc utca hét szám alatt. Erről , ha megegyeztünk az időpontban itt és az Északban hírül adjuk az időpontot. Nyilván más lesz a valóságban látni azt amit most a vásznon követtünk nyomon.

Saját megjegyzésem –  Puskás Péter óriási elánnal vetette bele magát ebbe a munkába. Mármint a terv előkészítésébe. Ám mint ahogyan lenni szokás a nagyobb volumenű munkákat, megrendeléseket elviszik a fővárosi kollégáik. A miskolci építész kamara gyengesége, hogy nem képes fellépni, harcolni a helyi tervezők érdekében. Lobbizni kellene, mint ahogyan az UNIÓ más országaiban, ahol az önkormányzatok kedvezményt adnak a beruházóknak ha helyi vállalkozókat foglalkoztatnak.

Egyébként a felújítás úgynevezett előkészületeit megkezdték.  Jelenleg a feltárásnál tartanak. Láttam a falak mentén kiásott kutatóárkokat. Alaposan ki kell elemezni mennyire erős a falazat és hol tart a hirtelen kezdődött vizesedés. Lehet, hogy csak visszatérő rögeszme, de igazából a nedvesedés akkor kezdődött amikor megépítették a szomszédos mélygarázst. Perdöntő lehet ebben a kérdésben az a hidrológiai szakvélemény ami a parkoló kiásásakor készülhetett.  Ha ez előkerülnek megnyugtatóan lezárhatnánk az ezzel kapcsolatos találgatásokat.

Tehát akit érdekel a zsinagóga és a vele kapcsolatos történet az kísérje el Puskás Pétert a közeljövőben meghirdetett időben.

S, hogy ne feledjem , s megköszönjem Péternek – szóba hozta – Miskolcról a vasgyár melletti téglagyári gettóból deportálták a zsidókat. A gyerekeket, az asszonyokat és az idős embereket. A férfiakat már korábban elhurcolták munkaszolgálatba. Miskolc talán az egyedüli vidéki város ahol a nagy tervezgetések ellenére se sikerült emléket állítani az üldözötteknek. Itt hiába készültek egy helyi Élet menetére, egy szerény megemlékezésre a Holokauszt hetvenedik évfordulóján. Mindez elmaradt.