Új támogató és „Tavaszi szél” a jubileumi Borsodi Fonó Folkfesztiválon

 

Miskolc, 2016. június 1. –  Szponzorációs megállapodást kötött a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft és a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. A szerződés értelmében egymillió forinttal támogatják a jubileumát ünneplő Borsodi Fonó Folkfesztivált, amely pénteken egy nagy közös énekléssel indul a Városház téren.

2015 januárjától a Szerencsejáték Zrt.-hez beérkező támogatások elbírálását a 2014. december 22-én alapított Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. kezeli. A szervezet ügyvezetője, dr. Zsiga Marcell, és Tallósné Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft ügyvezetője kedden írták alá a két társaság közötti szponzoráció létrejöttét jelentő szerződést a Diósgyőri várban. Az ünnepélyes aláírással egybekötött sajtótájékoztatón dr. Zsiga Marcell kifejtette, elkötelezettek az olyan értéket képviselő kulturális rendezvények mellett, mint a XX. Borsodi Fonó Folkfesztivál.

Tavaszi szél a Városház téren

Tallósné Novák Irén megköszönve a támogatást felhívta a figyelmet a pénteken kezdődő fesztivál első nagy megmozdulására. Június 3-án, pénteken 14 órától a miskolci Városház téren több száz gyermek részvételével, és a járókelőkkel együtt éneklik majd el a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt. Az esemény amellett, hogy megidézi a fesztivál egyedi hangulatát, szeretné felhívni a figyelmet a népzene közösségformáló erejére, és a közös éneklés örömére.

Gyermek Fonó

Már javában tart a Gyermek Fonó a Diósgyőri várban, amely 2001 óta elmaradhatatlan kísérőrendezvénye a fesztiválnak. Az ötnapos programsorozaton idén több mint 3000 gyermek vesz részt, akik rendhagyó néprajz- és történelem órákon, foglalkozásokon ismerkedhetnek meg hazánk népművészeti kincseivel és a Diósgyőri vár történetével. A gyermekcsoportok egyik tematikus helyszínről a másikra vándorolva vesznek részt a programokon: a népmesék nyomába erednek és maguk is mesehősökké válnak, népi mesterségeket, táncokat ismernek meg, valamint a lovagi élet rejtelmei és a több száz éves falak titkai is feltárulnak előttük. Újdonság, hogy idén a Lovagi Tornák Terén fejeződik be a programsorozat, ahová lovas szekéren érkeznek és hagyományőrző lovas bemutatókat izgulhatnak végig az ország minden tájáról érkező gyermekcsoportok.

Bővebb információ: www.diosgyorivar.hu