Nemcsak színházat, közösséget is építünk” – Megtartotta évadzáró társulati ülését a Miskolci Nemzeti Színház
image
Bujdos Attila az Észak főszerkesztő-helyettese köszönti Jancsó Dórát akit az Olvasók az Év színészének választottak.
image
Sándor Attila a Miskolci Autóház igazgatója is átadta a cég ajándékát. Egy Skodát, egy hónapra.

image image imageÖsszesen 518 előadás, több mint 135 ezer néző, 11.100 bérlet – ez volt számokban a Miskolci Nemzeti Színház 2015-2106-os évada. A június 3-án megtartott társulati ülésen megemlékeztek a színház idén elhunyt tagjairól, összegezték az évad eredményeit és átadták a társulat és a művészeti tanács díjait.

 

Béres Attila igazgató köszöntőjében elmondta, sikeres évadot zárhat a színház, és ezt a számok is igazolják. Csaknem ötezerrel több néző látta idén az előadásokat, mint tavaly, és a bérletesek száma is tizenegyezer fölé emelkedett. – Úgy gondolom, ez egy remek évad volt, remek előadásokkal és remek alakításokkal. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet jobbat csinálni. Többet viszont biztosan nem lehet. Ez az 518 szerintem az a maximum előadásszám, ami nem megy a minőség rovására, hanem éppen segíti azt – tette hozzá a direktor. – Itt Miskolcon nemcsak színházat, hanem közösséget is építünk. Ez nem könnyű feladat, hiszen sokan vagyunk, de hiszem, hogy nincs nagyobb erő a közösségnél – hangsúlyozta Béres Attila.

– Bár még az elején járunk, folyamatosan haladunk előre az úton – mondta Szabó Máté. – Ezt bizonyítja az előadások mellett a színház arculata is, ami ízléses, koherens és letisztult. Ehhez a színház minden dolgozójának munkája szükséges. Elementáris erő van minden ajtó mögött, és fantasztikus az a munka, ami a tárakban, műhelyekben, irodákban zajlik – emelte ki a művészeti vezető.

Számos díjat is átadtak az évadzárón. Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. vezérigazgatója és felesége évek óta a Miskolci Nemzeti Színház támogatói. Minden évben két színészt díjaznak, akik az évadban kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtottak. Idén négy művészt is kitüntettek, Ullmann Mónikát, Gáspár Tibort, Varga Zoltánt és Simon Zoltánt.

Az évad legjobbja a kulisszák mögött díjat Vinnainé Pusztai Rita nézőtéri felügyelő kapta, Baranyai Anett lett az énekkar legjobbja, Székely Balázs pedig a zenekaré. A Miskolci Balett tagjai Medvecz Marcellt választották az évad legjobb balettművészének. Az Észak-Magyarország, a Borsod Online és a színház elindított egy közös online szavazást is, ahol Jancsó Dórát választották meg az év színészének a közönségszavazatok alapján.

Az évad színművészét a társulat tagjai maguk közül választják ki minden évben. A kollégák elismerését ebben az évadban Simon Zoltán érdemelte ki. A díj mellé a MOL PETROLKÉMIA Zrt. anyagi támogatása jár, valamint idén egy másik, különleges felajánlás is. A Miskolc Autóház Kft.-től egy autót is kap az év színésze, melyet egy hónapig használhat a nyáron.

Az idei évtől a Művészeti Tanács is díjaz majd minden évadban – közös döntéssel – egy színházi dolgozót. A díjat most Kramcsák János műszaki vezető kapta.

A Nyári Színház életveszélyessé vált tetőszerkezetének elbontása után újabb rekonstrukciós munka zajlik majd nyáron a színházban. Az önkormányzat támogatásával lehetőség nyílik – több mint 20 év után – a színpad elhasználódott deszkáinak cseréjére a Nagyszínházban.

 

Az évad számokban:

 

Saját előadás                                     436 – ebből 16 vendégjáték

Vendégprodukció                             63

Egyéb rendezvény                            19

Összesen:                                           518

 

Bérletek száma                                 11.110

Nézőszám május 31-ig                     135.761

 

Legtöbb előadást játszott színész:

FANDL FERENC                              167

 

Vendégjátékok az évadban:

 

AZ ELTÖRT KORSÓ (Thália Színház, Vidéki Színházak Fesztiválja)

FÉRFIAK, NŐK, FELLINI (Bethlen Téri Színház, a Sőt7 Fesztivál)

TÓTÉK (Tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ)

A NAGY ROMULUS (Budapesti Thália Színház)

FENEVADAK (MU Színházban)

TOSCA (Erkel Színház, Primavera ’16)

FELLINI ETŰDÖK (Erkel Színház-Balett Tavasz, Nagyvárad)

A NAGY GATSBY (Művészetek Palotája)

LÚDAS MATYI (Tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ)

BOLDOGTALANOK (Szkéné Színház)

 

Nyári fesztiválszereplések:

 

MINDENT A KERTBE                   Június 12.-én a POSZT-on

ZŰRZAVAROS ÉJSZAKA            Június 21-én a Városmajori Színházi Szemlén

Július 15-én és 16-án a Szegedi Szabadtéri Játékokon

FENEVADAK                                  Június 26-án Győrben a Magyar Táncfesztiválon