A vízi patkányok tényleg feljönnek a vécé csészén – a vízkövön megtapad a tappancsuk – Fintor Zsolt jó tanácsa – amikor rágcsálókkal ijesztgetnek az időutazáson – második típusú találkozás a mosdóban
image
A vízi patkány nem tévesztendő össze a mosómedvével.

Szállnak a hírek, hogy a Derkovits utcát ellepték a patkányok. Tanúsíthatom, az udvarunkon találtam is egy döglöttet. Éjszakánként is láttam már néhányat, ahogy osonnak a sötétben. Azt viszont nehezen akartam elhinni, hogy képesek a vécén át a lakásba is feljutni. Nos, merő kíváncsiságból Fintor Zsolt duguláselhárító mestert kérdeztem,  miként is tudnának ezek a rágcsálók felmászni a vécé kagylón. Szerény szakismeretem alapján úgy tudom, egy hajlított bűzelzáró van minden vécé alján, amin nem lehet egyszerű átverekedni.

A válasz lehangoló. A mester szerint a vízi patkányok számára szabad az út a csatornán , a vécén át a lakásba. Nemrégiben a Rácz Ádám utcában, az egyik földszinti lakás toalettjében bukkantak fel. A hölgy alaposan megrémült amikor a tetőt felnyitva szembe találta magát a patkánnyal. Zsolt elmagyarázta, hogy ez a jelenség elsősorban a régi csatornacsöveknél fordulhat elő, amelyek el vízkövesedtek. Így a rágcsálók tappancsai, karmai képesek felkapaszkodni az egyébként simának tetsző csöveken. Hogy mit lehet tenni?  Nem sok mindent. Csupán annyit, hogy mielőtt ráülünk a mindenkinek kijáró mellékhelyiség trónjára érdemes bele kukkantani. A patkány óvatos állat nem szívesen találkozik az emberrel tehát egy ilyen második típusú találkozás mindannyiunkat megrettent. A patkányt is. A megoldás csak egy komplex irtási projekt lehetne amire áldozni kellene. Mielőtt úgy járunk mint New-Yorkban ahol egyes részeken, a földalattin csapatostul mászkálnak a patkányok. A lakosság és a rágcsálók kölcsönösen megszokták egymást.

Emlékszem, hogy a bábolnai kombinát egy hatalmas irtó akciót vezényelt le Budapesten. Abban az időben már csaknem kitették a táblát, hogy a főváros patkánymentes. Ma már ez nem igaz, a helyzet ott is tragikus. Mivel ezek a rágcsálók ha takarítják is a csatornát egyben képesek a legborzalmasabb járványok terjesztésére is.

Nemrégiben volt szerencsém Bécsben egy időutazáson részt venni.  Ebben szerepelt egy olyan részlet, amikor a várost ellepték a kóbor patkányok. S, hogy érzékletesebb legyen a látvány a nézőtéren egyszer csak a lábunkat csapkodták az ide oda szaladgáló állatok farka. Élethű megoldás . Sikítottak, s felugráltak a néző a székre. Szenzációs élmény volt. Később megnéztem , a farkakat rengeteg össze vissza csapkodó, apró bőrszíj imitálta.

Fintor Zsolt dugulás elhárító vizes mester annyiban segíthet, hogy a csészében leengedett dróttal felnyársalja, elűzi a hívatlan látogatókat. Az elérhetőségét megtalálják a gráfon. Addig is zárjuk a vécétetőt. Ezt ugyanis nem képesek felbillenteni. Ez a jó hírem.