Mostantól  elindulhatunk a Csodarabbik útján   –  Megnyílt a Mádi Rabbiház
image
Balról, Ilian Mor Izrael Állam budapesti nagykövete, mellette az utolsó mádi rabbi két fia

image image image

image

image image

image image

image
Köves Slomo és Kanada budapesti nagykövetasszonya

image image image

image
Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár, a miniszterelnökséget vezető miniszterhelyes Köves Slomoval

Megnyílt a Csodarabbik útja nevet viselő, Észak-Magyarország zsidó örökségébe vezető zarándokút első állomása, a Mádi Rabbiház. Az avató ünnepséget megtisztelte Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár,  a kancelláriát vezető, miniszterhelyettes és dr. Latorcai Csaba a kiemelt táradalmi ügyekért felelős államtitkár. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija elmondta, hogy a zsidóság az ezerhétszázas  évek elején telepedett le Mádon. A második világháborúig az ott élő közösség jelentős szerepet vállalt a település felvirágoztatásából. A felújított zsinagógán kívül a megújult rabbiház prezentálja majd az Észak-Magyarország zsidó örökségét , s remélhetően fellendíti majd a turizmust.

A rendezvénynek különös jelentőséget adott, hogy  idelátogatott az utolsó mádi rabbi, Ehrenreich Eliezer két fia, Joel Ehrenreich és Naftoli Ehrenreich rabbi, valamint Menachem Margolin rabbi, a brüsszeli központú Rabbinical Center of Europe vezetője is.Erre az alkalomra hazalátogatott  Amerikából Deutsch Erika aki a hetvenes évek elején hagyta itt a szülővárosát., amikor ezek a zsidó örökség emlékei már pusztulófélben voltak.  Büszkén mutatta a családjának, nemem gondolta volna, hogy mostanra mindezek ismét régi fényükben ragyognak. Ha ezt hírűl adja az óceánon túl élőknek sokan látogatnak el erre a zarándokhelyre.

 Az ünnepség alkalmából Köves Slomo helyezte fel a zsidóházak ajtaján szokásos Mezüzét a rabbiházban. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által kezdeményezett, és az Európai Unió támogatásával életre hívott átfogó fejlesztések eredményeként megismerhetővé és átélhetővé válik Tokaj-Hegyalja egykor virágzó zsidó közösségeinek hagyományos élete, tárgyi és kulturális emlékezete.

Mád illetve az egész Tokaj-Hegyalja-i térség hosszú évszázadokon keresztül biztosított eszményi helyszínt a hagyományos zsidó élet számára a Kárpát-medence szívében. Ezt a különleges, letűnt életmódot idézi fel az a zarándokútvonal, amely az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) fejlesztése nyomán végigvezeti az érdeklődőket a bortermesztés megújításában is meghatározó szerepet vállaló zsidóság mindennapjainak egykori színterein. A Csodarabbik útja nevet viselő, Észak-Magyarország zsidó örökségébe vezető zarándokút keretében most ismét élettel telnek meg a térség valaha nyüzsgő közösségi terei.

Kerényi László felvételei