Most mi lesz – a tavalyi MUOSZ közgyűlés törvénytelen – lesz e újra választás – vagy szakad e a szövetség – mitől országos

Nem először írok, mi is történik a Magyar Újságíró Szövetségben. A nagy múltú szakmai szervezet még magyar, de már nem országos.  A vidék már alig van jelen. Tudni kell, hogy a hazai kiegyensúlyozott, konszolidált, s  pártatlan független sajtót a vidéki napilapok jelentik. A pesti kollégák, a központi lapok szerkesztői komolyan gondolják, hogy maguk irányítják, vezérlik a politika történéseit. Kedvük vagy az éppen kellő motiváció reményében formálják a véleményüket.

Mivel magam is tagja vagyok ennek a szövetségnek 1969 óta , volt szerencsém megtapasztalni mire is jó a szövetség.  A pártállam idején a MUOSZ  szakmai és politikai alapon szűrte a jelentkezőket. Elsőre és másodszorra kiestem a rostán, politikai éretlenség címén. Végül megszántak és felvettek az iskolába. Akkorra már csak megtanultam mi is az a három T – tűrni, támogatni, s tiltani. Ez volt az Acéli kulturális politika szlogenje. Na, de megint eltértem a tárgytól.

Ezt a bírósági határozatot már tegnap megkaptam. Gondoltuk a szövetség működését nem veszélyeztetjük a nyilvánosságra hozásával. A HVG szerkesztői ezt figyelmen kívül hagyva feltették a netre. Jól is tették . Minek is titkolózni. Magam voltam aki ebben a törvénytelennek ítélt közgyűlés határozatai ellen a hatósághoz fordultam. Volt aki azt mondta, unalomból. Lehet.

Bosszantott, hogy a mostani elnök, aki tulajdonképpen legitim , nem is elnök simán kimondta az igazat. A saját iskolájának diákjait befizette a tagságra, mint valami körhintára, hogy rá voksoljanak. Film készült, hogy karmesterként vezényelte, kinek mikor kire kell szavazni. Kész bohózat   volt. Mint a feltálalt lekváros kenyér is, jelezve, hogy a hajdan milliárdos szervezet felélte a vagyonát.

Korom miatt csak a szépre emlékszem. Amikor még az Ezüstparton volt az újságírók üdülője, s a szövetség révén akár évente lehetett új autóhoz jutni a Merkurnál. S az igazolvány még jelentett valamit.

Sokak szerint az új elnök, ahhoz képest, hogy puccsal került hatalomra rengeteget újított. Próbálta új vizekre terelni a hajót. Szerintem ez a megalapozott jó imidzse akár elég is lehet ahhoz, hogy egy új törvényes választás után legitimmé tegye a posztját.

Egyébként a legutóbbi közgyűlésen fő téma volt , hogy nagyon magunkra maradtunk.  Nincs már állami apanázs.  Erre reagálva felszólaltam, hogy ha erre az ülésre meghívtunk volna kormányzati vezetőket – tiszteletből, udvariasságból – nem biztos, hogy feladtuk volna  a szüzességi fogadalmunkat. Az állítólagos pártatlanságunkra való hivatkozással ilyet sose tettünk.  Jellemző az idősebb tagság egy bizonyos részére – azt kiabálták, minek úgy is lehallgatnak. Erre vajon mit lehet mondani.  Hogy kérdezze meg az orvosát!

Egyébként ha kikeresik itt az ebben a témában írott cikkeimet, s megnézik a felvételeimet, sokkal érthetőbbé válik a helyzet. Egy esztendő után magam is lényegesen másként látom a történteket.  Ám az akkori körülmények között a közgyűlés határozatainak felülvizsgálata elkerülhetetlen volt. A levezető elnök stílusa kritikátlanul nyers és durva volt. Több mint katonás.image

image