Puccs vagy békés vezetőváltás – a bíróság igazságot szolgáltatott – az újságíró szövetség elnöke ismét Tóth Károly  – egy levélváltás szériában

Nos, mielőtt mindenkit beavatnék az újságíró szövetség életébe, összefoglalom a történteket, az előzményeket.

Tavaly volt egy küldöttgyűlés amelyen a sok egyéb törvénytelenség mellett manipulálták a választást. A bíróság egy év elteltével jogerősen igazságot szolgáltatott.

A korábbi elnök aki a határozat szerint visszafoglalta a pozícióját az ügyvédek és a szövetség biztonsági embereinek a jelenlétében  át vette a vezetést. Jogszerűen. Blokkolták a jelenlegi kommunikációs rendszert és lementették a belső levelezést. Minden utólagos tévedések elkerülésére dokumentálták az átadás-átvételt.

Hogy egy konszolidáltabb, nyugodtabb, s békés korszak elé nézünk e azt senki nem tudhatja. Jómagam aki ebben az ügyben már tettem valamit  nagyon bízom a nagy múltú szövetség megújulásában. A fiatalításon túl meg kell változtatni az elnökség gondolkodását a szerepünkről. Bővebben írok majd a jövőben, hogy mi mindenen kellene túllépnünk változtatnunk. Sajnálom, a volt elnököt aki egy esztendőn keresztül nem volt képes lealacsonyodni a vidéki kollégákhoz. S megkérdezni, rákérdezni , hogy mit is szeretnénk.

muosz
muosz

muosz

Tisztelt Kollégák,

Megjegyzem, hogy  azon a bizonyos választáson több olyan, finoman kifejezve nem tiszta, durva  dolog történt amit nem hagyhattam szó nélkül.

Talán azzal kezdem, hogy néhány mandátumot indoklás nélkül nem fogadtak el. Valaki mazsolázott a küldöttek között.

Választás előtt nem lehetett bemutatkozni, agitálni a jelölteknek.

A levezető elnök hangneme némi kívánnivalót hagyott maga után. Nem véletlenül többen megsértődtek azok közül akik jó pár évtizede tagjai a szövetségnek.  Jómagam 1969 óta fizetem a tagdíjat, szerkesztőségi elfoglaltságom miatt legfeljebb helyben próbáltam meggyőzni a munkatársaimat miét érdemes a szövetséget támogatni.

A szövetség nem országos. A juttatások , a kedvezmények az érdekképviselet szinte csak a fővárosban élőket illeti. Szerettem, szerettük volna néhányan ha a szövetség érdekkörét kiterjesztjük. Hogy mit kellene tenni , mit akarunk mi vidéken dolgozók nem mondhattam el.

A saját videofelvételemen a megválasztott elnök úr elmondja, az iskolájában járó fiatalok után befizette a tagdíjat. Ezzel olyan előnybe hozta önmagát amivel mások aligha versenyezhettek. S ezt a fiatalítás jegyében tette.  Azt se hallgatom el, hogy az eltelt egy esztendő során sok kedvező változás történt a szövetség életében viszont máig sem látom a jövőnket. Hiányzik a szövetség perspektívája. Folytatódik a vagyon felélése. Hárshegyi úr ígérte, hogy lehetőséget ad egy párbeszédre. Komlosi Gábor arra se méltatott, hogy a felülvizsgálati kérelem után meghívjon és megkérdezze mi a gondom , mit akarok és mi a célom.

Még egy apróság, a legutóbbi közgyűlésen rákérdeztem – miért nem hívunk meg ezekre az eseményekre felelős kormányzati vezetőket.  Hiszen szükségünk lenne anyagi támogatásra s az a hozzáállás a mindenkori kormányhoz amit idáig az elnökség művelt nem sok jót ígér. Maradjunk ellenzékben , de ne legyünk a mindenkori hatalom ellensége.

S ami a legfontosabb, tisztelt kollégák ezt a bírósági határozatot régóta ismerem. Kértem, hogy a szövetség működtetése érdekében a legmagasabb szinten tárgyaljuk meg és amíg nincs meg a kivezető út senkit ne terheljünk ezzel az információval. Valamennyink célja jó szándékú, s a szövetség fennmaradása, békés működtetése. Innen a távolból üzenem, hogy szívem szerint, minden sértődöttségem ellenére a kölcsönösen előnyös kompromisszumot támogatom. Az elnökök , s a az elnökség még mindig eldöntheti, hogy miként menthetik meg a szövetséget. Közös , együttes erővel a tagság támogatásával.

üdvözlettel

 

Szántó István

Miskolc

Erre a lenti  levélre íródott a válasz. Sárkány László – Szerencsről

 

Kedves Kollégák!

Nem találok szavakat – véleményem pedig van.

Lassan beigazolódik, hogy többen (sokan) vannak (voltak) közöttünk, akiket nem a szövetségért, annak tagjaiért, a hazai újságírásért és újságírókért vállalt felelősség, elkötelezettség vezérel, hanem egyéni érdekeiket az előbbiek elé helyezve, a maradék koncon történő marakodást, a békétlenség szítását tekintik tevékenységük értelmének.

Ezért én rettentően szomorú vagyok, mert meggyőződésem: ezek az emberek ártanak a legtöbbet a szakmának, annak művelőinek!

Talán ezen is el kellene gondolkodniuk mindazoknak, aki valamilyen formában részesei voltak a szégyenteljes eseményeknek. Nekik örökre el kellene vonulniuk a MUOSZ-tól és gondolkodjanak a cselekedeteiken.

Ezek után már csak a romokon lehet építkezni, amit viszont érdemes eltakarni!

Üdvözlettel:

 

Sárkány László

Tisztelt Küldött-társaink!

Az alábbi levelet kaptuk Komlósi Gábortól, a MÚOSZ elnökétől:

Kedves Kollégák, Tisztelt Elnökség!

A dolgok jelenlegi állása szerint úgy fest, nem gyakorolhatjuk tovább a 2015-ös tisztújító küldöttgyűlés által ránk ruházott feladatainkat, jogainkat.

Történt ugyanis:

  1. A MÚOSZ jogi képviselőjének több mint 1 év alatt nem sikerült elérnie az új vezető tisztségviselők megválasztásának nyilvántartásba vételét. Ugyancsak nem vált hatályossá új alapszabályunk, közhasznú jogállásunkat visszamenőleg (2014. június 1. napjától) hivatalból törölték.
  2. Szántó István küldött-társunk ennek nyomán úgy nyert egyetlen tárgyaláson jogerősen pert a MÚOSZ ellen 2016. július 13-án, hogy a tárgyalásra nem beidézett Tóth Károly megjelent, s a MÚOSZ törvényes képviselőjének vallotta magát. Elismerte a MÚOSZ mulasztását, mely szerint a tisztújító közgyűlésre nem szabályszerűen mentek ki a meghívók. A bíróság előtt Tóth Károly lemondott a MÚOSZ fellebbezési jogáról is. Ezáltal a 2015. június 20-i küldöttgyűlésünk valamennyi határozatának hatályon kívül helyezése jogerőre emelkedett.
    A tárgyaláson jogi képviselőnk nem vett részt, arról a MÚOSZ-t előzetesen nem tájékoztatta.
  3. Ezt követően 2016. augusztus 10-én – szabadságom idején – két-három jól megtermett biztonsági őr, valamint egy-egy ügyvéd, informatikus és „gazdaságis”  kíséretében a Sajtóházban megjelent Tóth Károly exelnök és Juhász István küldött (a korábban elbocsájtott üzemeltetési vezető). Az elnöki folyosót lezárták. A titkárságvezetőnek azonnali hatállyal felmondtak, átvettek minden iratot. Engem felszólítottak a kulcsok átadására és az iroda elhagyására.
    Hivatkozási alapjuk: a fent említett per ítéletében szerepel, hogy „Az interneten elérhető civil szervezetek névjegyzékében az alperes törvényes képviselőjeként Tóth Károly van bejegyezve, egyéb eljárás folyamatban létére utaló adatot a névjegyzék nem tartalmaz”.

Elméletileg adódik lehetőség jogorvoslatra. Döntsük el, vállaljuk-e!
Ugyanakkor félő, hogy bárhogyan is végződjön, az ügyben az újságíró-társadalom és a MÚOSZ szenved súlyos erkölcsi károkat.
Vélhetően egy új küldöttgyűlés hozhat valamilyen megoldást a helyzetben.

Akárhogyan is alakul, köszönöm szépen az együtt végigdolgozott bő évet, a közös munkát!

Üdvözlettel:
Komlósi Gábor

Arra kérünk minden küldöttet, hogy a kialakult helyzetről tájékoztassák a jelölésüket támogató kollégákat.

A jelenlegi jogi helyzet tisztázása és a MÚOSZ törvényes működésének fenntartása közös feladatunk, amiért a küldöttgyűlés elnökeiként magunk is mindent megteszünk.

 

Ezer László

Hárshegyi János

Sárosi Péter