Történelmi túra az Avasi zsidó temetőben – Péter bemutatja a sírkertet – mentik a menthetőt – szériában lophatták a fekete márványt – itt jár kel a nemesvámosi  dzsungelharcos MTD traktor

Ha Önt érdekli Miskolc története, egy különös túrára hívjuk. A város zsidóságának polgárosodása, emancipációs folyamata  legjobban az Avasi izraelita temetőben követhető nyomon. A mintegy nyolc hektáros sírkert hetven százaléka  mostanra eldzsungelesedett. A Holokauszt után szinte elhagyatottá vált s csak a friss sírok körül volt járható. Most, hogy állami  és privát támogatással megkezdték a rendezést részben megközelíthetők a régi parcellák a sok mindenről árulkodó emlékkövek. Ráckövesi Péter  a munkálatok vezetője különös, s  önzetlen vállalkozásba kezd.  Az elmúlt két hónap során nemcsak feltérképezte a temetőt , de utánajárt a terület történetének. Mára már csaknem az összes emlékművet ismeri és a hozzájuk fűződő történeteket is. Kevesen tudják, hogy ebben a temetőben sok neves rabbi nyugszik. Az óceánon túlról sok vallásos zsidó látogatja az emlékhelyeiket. Sőt a második világháború előtti  város életében jelentős szerepet  vállalt zsidó polgárainak emlékművei is megtalálhatót itt.

image
Korábban itt ilyen kövekkel jelezték a parcellákat. Könnyebb volt a sírok felkeresése. Eljött az ideje, hogy drón felvétel készüljön a sírkertről
image
Nagyon sok különleges, szokatlan formájú kő található a temetőben. A többség megmentésre, felújításra szorul.
image
A temetőben rengeteg a gyümölcsfa. Terméssel. A zsidó vallás szabályai szerint ebből a temetőn belül nem szabad fogyasztani.
image
Talán nem túlzok ha azt mondom, hogy az itteni márványkövek értéke több milliárd forint. S ehhez hozzá kell tennem, hogy a kerítés melletti részen ahol embermagasságú gaz sok márvány hiányzik. Még több az olyan furcsán ledőlt ami csak arra vár, hogy a lelketlen sírkő tolvajok befejezzék az ármánykodásukat. Jelenleg a rendőrség vizsgálja, hogy az elhanyagolt területekről kik lophatták ki a drága márvány síremlékeket.
image
Ez a legnagyobb kripta ami a főút melletti bejáratnál áll többszörösen ki lett fosztva. A sírrablók nem tudhatták, hogy a zsidóknál semmilyen ékszert tesznek a szerény deszkakoporsóba. Ez a lehegesztett kripta meg lett szentségtelenítve, újra temetésre vár.
image
Ki hiszi el, hogy ezt a szélvihar mozgatta el. A rablók nem bírtak a súllyal. Egy befejezetlen lopás. Most már gyanakszom arra is, hogy ezt a részt szándékosan nem takarították korábban.
image
A tolvajlásra előkészített kövek.
image
Egy különleges forma. Mivel itt az ezerhétszázas évektől folyt temetkezés és a zsidóság folyamatosan bővítette a területet hűen szemlélteti az ide települő zsidók vagyonosodását. Egyébként megfigyelhető, hogy kezdetben , errefelé a neológ irányzat volt az uralkodó .
image
Fekete márványerdő. Mentsük ami menthető s próbáljuk meg kinyomozni hová tűntek innen az értékes kövek. Jutalom a nyomra vezetőnek, nem is akármilyen !
image
Itt még nem járt , ide még jutott el a nemesvámosi MTD fűnyíró traktor. A munkások egyszerűen dzsungelharcosnak becézik a szuper traktor amit ajándékba kaptak az amerikai gyárvezetésétől.

Tehát akit, akiket érdekel egy Avasi sírkert  túra jelentkezhet az info@szantograf.hu  mail címen. Péter vállalja, hogy 10 személyes image image imagecsoportokban lehetővé teszi a bejárást, ha előzetesen egyeztetünk a résztvevőkkel. A lehetőséges időpontok hétfőtől péntek délig.  Zárt cipőben, akár bakancsban érdemes elindulni. A terep nem egyszerű, lejtős és még sok helyen bozótos. Ám már belátható.

A túra ingyenes, de a hitközség temetkezési egylete minden szerény adományt számla ellenében vagy bankszámlán elfogad.

Hetven év után alakul a sírkert.  Köszönet mindazoknak akik ebben a munkában részt vesznek és támogatják.