A közösségi létezés az egymásért való létezést jelenti” – 193. évadát kezdi idén a Miskolci Nemzeti Színház

image image image imageMegtartotta évadnyitó társulati ülését a Miskolci Nemzeti Színház. A 193. évadban 16, műfajilag sokszínű bemutató – amelyeknek közös nevezője a magas minőség – várja a nézőket. Ősszel pedig több különleges rendezvény is lesz a színházszerető közönség számára, ezeken személyesen is találkozhatnak a művészekkel.

 

Mozgalmas nyár áll a színház művészei mögött, hiszen a teátrum, történetében először, két előadással is szerepelt a 2016-os Szegedi Szabadtéri Játékokon. Szabó Máté, a színház művészeti vezetője rendezésében láthatta a fesztivál közönsége Wagner operáját, A bolygó hollandit, amely a szakma és a közönség körében is hatalmas sikert aratott. A Miskolci Nemzeti Színház énekkarának közreműködésével készült produkciót két nap alatt több mint nyolcezren nézték meg. Januárban pedig Miskolcon is színpadra állítják a látványos előadást. A Szegedi Szabadtéri Kisszínpadán a Zűrzavaros éjszaka is látható volt, ami az időjárás viszontagságai ellenére is zajos sikert aratott. Ez az előadás szerepelt a Városmajori Színházi Szemle programjában is az idei évben, míg a Pécsi Országos Színházi Találkozón a Mindent a kertbe című Edward Albee darab képviselte a színházat.

A Miskolci Balett is számos fesztiválon szerepelt idén. Kiemelkedő közreműködői voltak az idei Bartók+ Operafesztiválnak, és a Győri Magyar Táncfesztivál programjában is helyet kapott Fenevadak című előadásuk.

A társulat egyik oszlopos tagja, Kocsis Andrea magas állami kitüntetésben részesült. A táncművész Magyar Bronz Érdemkeresztet vehetett át „kivételes jellemábrázoló képességgel és magas szintű technikai tudással megvalósított szerepformálásai elismeréseként.”

Az idei évadban a színészek már új deszkákon léphetnek színpadra. A színház fenntartója, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata segítségével a Nagyszínházban, a Nyári Színház elülső és hátulsó színpadán, valamint a Kamaraszínházban is kicserélték a színpaddeszkákat. A Nagyszínház belseje is megújult, a közönségforgalmi tereket és a nézőteret újrafestették, így ismét régi fényében tündökölhet Magyarország legrégebbi kőszínháza.

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója beszédében kiemelte: akkor lehet igazán sikeres egy színház, ha közösségként működik, a közösségi létezés pedig az egymásért való létezést jelenti. A színészi szakma az egyéniségre, személyiségre épít, és gyakran nem áll messze tőle a hiúság sem, mégis, ha sikerül önzetlenül a másikért léteznünk, az meglátszik az egész színház munkájában és a színpadon is – hangsúlyozta a direktor.

Kiss János, Miskolc alpolgármestere köszöntőjében elmondta, ismét olyan korszakot élünk, amikor nagyobb figyelem irányul a kultúrára, így a színházakra is, ez pedig nagyobb felelősséget is jelent. Erős színház nélkül nincs erős kultúra, erős kultúra nélkül pedig nincs erős város. A színház környezete egy olyan tér, amelyen áthaladva feltöltődhetünk, ahol jó érzések töltenek el minket. A város feladata megteremteni a feltételét annak, hogy minél több ilyen kulturális cella alakuljon ki, mert ez fontos megtartó- és vonzóereje Miskolcnak. Ezt pedig idén egy bővülő kulturális büdzsével is támogatja a város – tette hozzá Kiss János.

A hagyományokhoz híven szeptember 4-én évadindító szabadtéri rendezvénnyel készül a színház Miskolc belvárosában, ahol a nézők személyesen is találkozhatnak a művészekkel, és ízelítőt kaphatnak az idei évad bemutatóiból. Délelőtt gyerekprogramokkal, meglepetés produkciókkal várják az érdeklődőket a színház előtt, míg este egy műsor keretében mutatkoznak be a színház új tagjai. A Miskolci Nemzeti Színház számára fontos, hogy ne csupán az előadások alkalmával nyissa meg kapuit a nézők előtt, így ősszel is számos különleges rendezvényre várják a színházszerető közönséget.

Szeptember 17-én újra megrendezik a Színházak Éjszakáját, amely a tavalyi évben hatalmas sikert aratott. Ezen a napon a művészeti tanács öt rendezője öt különböző darabot próbál, az érdeklődők pedig betekinthetnek a készülő előadásokba, valamint meglepetésprogramok is várják a színházba érkezőket.

Szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján az iskolásokat várja a színház Az ember tragédiája bemutatójához kapcsolódó programokkal.

Október 23-án pedig egész- napos rendezvénysorozattal tisztelegnek a művészek az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt. A 60. évforduló alkalmából flash mob akciók, Az ember tragédiája díszelőadása, és egy rekordkísérlet is várja a miskolciakat: 1956 gyerek szavalja majd Jordán Tamás, Kossuth-díjas színész és rendező vezetésével a Nemzeti dalt.

Új tagokkal is bővült idén a színház: Prohászka Fanni, Feczesin Kristóf, Somhegyi György és Farkas Sándor gyakorlatuk befejezése után a színház társulatának tagjaivá váltak. Gyakorlatukat töltik a színházban Bodoky Márk és Tenki Dalma színművészek. Szintén újonnan érkezett a társulatba Rózsa Krisztián, míg Gáspár Tibor és Görög László visszatérő tagjai a színháznak. A Miskolci Balettbe is érkeztek táncosok: Bányai Mirjam, Bolla Dániel, Dávid Patrik, Kepess Boglárka, Márton Richárd János erősítik az együttest, valamint Jónás Zsuzsa balettmester. Az énekkar vezetését az idei évtől Gyülvészi Péter veszi át.