A Puli Space harmadik Google Lunar XPRIZE csapatként foglalt helyet holdutazásához az Astrobotic leszállóegységén

 

A magyarok hetedik nemzetként csatlakoznak az Astrobotic első Hold-küldetéséhez, egy időkapszula az első hasznos teher

 

2016 augusztus 31.

 

Tel Aviv / Pittsburgh / Budapest – Az Astrobotic Technology, Inc. és a Puli Space Technologies Kft. a Tel Aviv-ban zajló Google Lunar XPRIZE (GLXP) találkozón jelentette be, hogy aláírták az első magyar hasznos teher Holdra juttatásáról szóló szerződést.  A Puli egy egyedi időkapszulát küld fel az amerikai GLXP-csapattal kísérőnkre a “Memory of Mankind (MoM) on the Moon” (“Az emberiség emlékezete”) projekt keretében, valamint a Puli holdjárójának is foglalt hasznos teher helyet. A magyar csapat ezzel olyan GLXP-csapatok mögé sorakozott fel, mint a japán HAKUTO, vagy a chilei AngelicvM, amelyek szintén az Astrobotic Peregrine leszállóegységével jutnak el a Holdra. A Puli részvételével Magyarország hetedik nemzetként csatlakozik az Astrobotic küldetéséhez, amellyel a pittsburghi cég mindenki számára elérhetővé kívánja tenni a Holdat.

 

A “Memory of Mankind (MoM)on the Moon” (“Az emberiség emlékezete”) kapszula olyan táblákból fog állni, amelyekre archív képeket és szövegeket nyomtatnak majd olyan kicsiben, hogy 10-szeres nagyítással olvasható legyen. Egy táblára összesen ötmillió karakter fér rá ekkora kicsinyítésben.

 

Az, hogy az Astrobotic-kal mehetünk a Holdra, egy olyan különleges lehetőség, amivel kis csapatunk egy újabb kivételes lépést tehet a magyar tudományos és technológiai teljesítmények útján” – mondta dr. Pacher Tibor, a Puli atyja. “Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk ezen a történelmi misszión, úgy gondolom, hogy ez a lehetőség egy újabb jó példája annak, hogy a magyar mérnökök és tudósok az egész világon megállják a helyüket.”

 

Nagyon örülünk, hogy a Pulit is a fedélzeten üdvözölhetjük” – mondta John Thorton, az Astrobotic elnöke. “Ezzel a megállapodással utazásunk megtriplázza a Holdra jutott nemzetek számát, így tényleg egy történelmi törekvésről beszélhetünk.

 

# # # # #

 

Astrobotic
Az Astrobotic Technology vállalkozásoknak, kormányzatoknak, egyetemeknek, non-profit szervezetek és magánszemélyeknek juttat el hasznos terhet a Holdra. Peregrine nevű leszállóegysége több ügyfél  hasznos terhét képes eljuttatni a Holdra egyetlen küldetés során. Az Astrobotic legújabb partnerei közül a DHL logisztikai, míg az Airbus műszaki támogatást nyújt. Ezenkívül az Astrobotic a NASA partnere a Lunar CATALYST program keretében és 21 NASA szerződéssel bír. A társaság eddig 10 ügyféllel kötött szerződést hasznos teher Holdra juttatására, és több tucatnyi partnerrel tárgyal. A pittsburghi székhelyű, 2007-ben alapított Astrobotic a Google Lunar XPRIZE résztvevője partnerével, a Carnegie Mellon University-vel.

 

http://astrobotic.com/

http://lunar.xprize.org/teams/astrobotic

 

 

Puli Space

A Puli csapatának a holdjáró fejlesztése és Holdra juttatása, és ezzel a Google Lunar XPRIZE sikeres teljesítése,  csupán az egyik célja. Hisszük, hogy ez hazánk számára óriási elismerést és presztízst jelentene, hiszen a világ három vezető hatalma mellett egy kis ország, Magyarország lehetne a 4. nemzet, amely járművet küld a Hold-ra. A projekttel azonban nem csupán technológiai felkészültségünket kívánjuk bizonyítani: szeretnénk, ha ez a kihívás minden honfitársunk és magát magyarnak valló személy számára egy közös cél lenne, amit mindenki magáénak érez.

 

Mi büszkék vagyunk arra, hogy Rubik Ernő, Teller Ede vagy Neumann János nevét világszerte ismerik, a Puli projekttel a magyar tudósok nyomdokaiba kívánunk lépni. Tudásunkat és elhivatottságunkat szeretnénk megosztani a jövő generációjával is, kiemelten fontosnak tartjuk, hogy népszerűsítsük a tudományos gondolkodásmódot és bátorítsuk a diákokat arra, hogy természettudományos / műszaki pályát válasszanak, ezért rendszeresen tartunk előadásokat űrkutatási, holdutazási és természetesen a GLXP témájában iskolai csoportok számára is. A Puli Országjárását ezen a linken  követhetik: https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=hu&authuser=0&mid=z8m3pASz7x1s.k_wOOKU_c22Y

 

 

http://pulispace.hu/

http://nyomdmegteis.hu/

http://vik.pulispace.com/

https://www.facebook.com/pulispace

http://pulispace.444.hu/

 

MoM on the Moon

A MoM – Memory of Mankind – Az Emberiség Emlékezete – korunk legizgalmasabb időkapszula projektje, amely sokszínű képet hagy utódainkra. Az exkluzív technológiával készült kerámiatáblák évtízezredekig maradhatnak épségben a hallstatti sóbányában kialakított termekben. “Az Emberiség Emlékezete a Holdon” projekt keretében a Puli és a MoM együttműködésében hat egyedi táblát küld a Holdra.

 

http://memory-of-mankind.com/

http://mom.pulispace.com/