Leaszfaltozzák a kavicsost – egy tiltó tábla amit nem kell komolyan venni –  légi fotók a Hősök teréről  –  a patak nyomvonala csodálatos kirajzolódik –  mi lesz a zsinagógában a felújítás után

 

Sajnos nem tudok leszakadni a témáról.

Így aztán tovább folytatom a helyszíni tudósítást a Hősök teréről.

Ha arra járnak tessék megnézni az a Kresz táblát ami a parkolón belül jelzi , hogy a ki és a behajtás  mindkét irányba tilos. Persze ez senkit ne zavarjon.  Ez az egyetlen miskolci jelző tábla amit nagy ívben leszarhatunk. Itt még az áthágása miatt soha senkit nem büntetttek meg. S ahogyan a dolgok alakulását látom nem is fognak.

Nekünk már együtt kell élnünk azzal, hogy a városi tulajdonú földalatti parkoló mellett ott van egy privát kavicsos , pocsolyás. Amit még a szocializmusban egy ronda betongerenda sorral el is takarnak. Mögötte meg virágzik a húgyolda.

A változás csupán annyi  – Lévai István a miskolci önkormányzat közlekedési rendjéért felelős vezető elmondása szerint – a parkoló tulajdonosa hajlandó leaszfaltozni a területet. S még az is elképzelhető, hogy változik a ki be hajtási forgalmi rend. Hogy mikor?  Azt nem még nem tudni.

Hála és köszönet mindazoknak, akik ezeket csodálatos légi fotókat elküldték. Ez volt a régi Hősök tere. Jól látni, hogy a Miskolci Postaigazgatóság még nincs megfejelve plusz egy szinttel. S ott van a kedvencem a Pece patak, s világosan kirajzolódik, merre húzódott az eredeti meder. Ez azért fontos mert ugye akár bebörtönözték akár nem a patakot, a természetes medret és annak egy meghatározott méretű partvonalát soha nem lehet elidegeníteni. Tehát visszamenőlegesen is elbirtokolható az állam javára.  Ezzel felelősség terheli mindazokat aki a patak eltulajdonításában, jogtalan privatizációjában részt vettek.

Aki még nem tudná, kézen közön többször is gazdát cserélt a kavicsos parkoló, hogy nehezebb legyen a privatizáció folyamatának a visszagöngyölése. Jelenleg a DBI, Budapesti cég tulajdona, tőlük bérli a Centrumholding, amely parkolással foglalkozik. Akinek még kétségei vannak ezzel kapcsolatban, számukra hamarosan felteszem a néhai főépítész dr. Horváth Béla ezzel kapcsolatos levelét. Amiben felhívja a lefedést és az új nyomvonal kialakítását végző beruházási vállalat figyelmét, hogy bizonyos beépítési tervek miatt eltérhetnek a természetes meder vezetési pontjaitól.

imageTöbben kérdezték, mi a cél, minek köszönhető ez a vehemens támadás a parkoló működtetője illetve tulajdonosa ellen. Nos, aligha kell bizonygatnom, hogy normális körülmények között ezt a teret nem lehetett volna elbitorolni. S ha most nem sikerül visszaszerezni törvényes úton, jogszerűen akkor ez az átmenetinek tetsző állapot lassan de biztosan állandósul. Szerintem nincs még egy olyan nagyváros ahol egy ilyen központi helyen eltűrnének idáig egy ilyen sáros, kavicsos grundot. Úgy, hogy még perspektíva sincs a hasznosítására.

A szomszédos zsinagóga megújul. Műemlék épület s a tervek szerint a jövőben nem kizárólagosan a zsidó hitéletet szolgálja. Idáig is alkalmas volt koncertek, hangversenyek megrendezésére. A csodálatos belső, ami szinte a budapesti Dohány utcai zsinagóga kicsinyített mása nagy turisztikai vonzerő lesz a városunknak. Tehát egyáltalán nem mindegy,  sikerül e megvalósítani azt a tervet, hogy az udvart megnyissák a tér felé. Van olyan elképzelés, ritka jó építészeti terv, hogy mindez nem akadályozza a terület  hasznosítását.

Amikor a hétvégén megjelent ott egy daruskocsi, reméltük, hogy csak rendezik az ottani forgalmi rendet. Ám csupán annyi történt, hogy közmű javítás miatt oda helyezik a parkoló elé , az autóbusz megállót.