Megtorpant a lakás ár emelkedés – mindenki nyaralt – a bum után  bim bam
toronyház
lottohaz
lottohaz
magasház
magasház

tájház jóAz elmúlt hónapokban lassult a lakáspiac a GDN Ingatlanhálózat tapasztalatai alapján – jelentette ki Gadanecz Zoltán alapító tulajdonos. A döntések elhúzódnak, nincs akkora verseny az ingatlanokért, mint amit év elején megfigyelhettünk. Ez a vásárlóknak mindenképpen pozitív fordulat, hiszen megalapozottabb döntéseket hozhatnak.

 

 

Kevesebb az eszkimó

 

Kevesebb az érdeklődő az ingatlanokra, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne továbbra is jó áron eladni a kedvező adottságokkal rendelkező lakásokat. Ahol sürgős az eladás ott árcsökkenést is megfigyeltünk, de ez nem nagyságrendi változás, csupán arról van szó, hogy az eladók hajlandóak párszázezer forintot engedni az árból. A régóta piacon lévő lakások tulajdonosainak is ezt javasoljuk: próbáljanak meg egy kisebb engedménnyel friss érdeklődőket elérni, így eladhatóbbá válik házuk vagy lakásuk – mondta az közel 20 esztendeje ingatlaneladással foglalkozó szakember.

 

 

Nyaraltak a vevők

 

Miközben tavaly folyamatosan az ingatlapiac és ezzel együtt a lakásárak szárnyalása volt jellemző, addig az idei nyár jelentős megtorpanást hozott. Június végén és júliusban jelentős visszaesést tapasztaltunk, de a nyár utolsó hónapja már beváltotta a hozzá fűzött reményeket – számolt be a GDN Ingatlanhálózat legfrissebb adatairól Gadanecz Zoltán.

A CSOK használt lakásokra való kiterjesztése növelte az érdeklődést és a hitelfelvételi kedvet. Sokan jelentek meg a támogatás reményében vásárlóként  és gyakran akkor is megvették a kinézett ingatlant, ha kiderült nem jogosultak a CSOK-ra.

Akiknek sürgős volt az ingatlanvásárlás, azok a fellendülő érdeklődés miatt hamar döntöttek és már túl vannak az ügyleten. Sokan pedig kivártak, kivárnak, szeretnének jobb üzletet kötni. Ők most kezdenek keresgélni és örülnek, ha valamivel olcsóbban juthatnak egy ingatlanhoz, mint a hónapokkal korábbi ára.

 

 

Van ami ma is pillanatok alatt elkel

 

A jó helyen lévő, jó elosztású, jól árazott lakások eladási ideje továbbra is rövid, ezeket most is könnyen és nagyon gyorsan el lehet adni. De ha egy ingatlannak akár csak egy apró szépséghibája van, (előnytelen elosztás, rossz műszaki állapot, rosszul megállapított ár) az érdeklődés már nem olyan számottevő, az eladás nem olyan gyors. Ezekre az esetekre jellemzőek a több körös áralkuk illetve az elhúzódó döntések, így az ügyletek hosszabb eladási időt mutatnak a GDN elemzése szerint.

 

 

Okok a normalizálódás mögött

 

Az ingatlanpiaci fellendülés oka a már említett kormányzati intézkedések mellett az volt, hogy sokan ingatlanba fektettek. A bróker botrány csökkentette a pénzügyi befektetések iránti bizalmat, a lakások azonban, az albérletek keresettsége miatt, nagyon jól jövedelmezőek, így népszerű befektetési lehetőségek voltak. A kiadás mellett az eladás is jó üzlet volt, egy éve ilyenkor 20-30%-os áremelkedéssel lehetett számolni, idén szinte biztosan maximum 10% körül, de inkább ez alatt várható a hozama a jó lakásoknak, a kevésbé jó ingatlanoké 3-5 %-ra jósolható, tehát is is van csökkenés – mondta hazánk legdinamiusabban fejlődő ingatlanhálózatának vezetője. Ugyanakkor hosszú távon még mindig jó befektetés lakásba fektetni. Fontos szempont az is, hogy a környező országokhoz képest a magyarországi fizetésekhez mérve jobb négyzetméter áron lehet ingatlanhoz jutni.

Kiigazodni a piacon

 

A változás folyamatos a budapesti ingatlanok piacán és az itt megfigyelt trendek előbb-utóbb a vidéki városokban is megjelennek. Aki nem ezzel kel és fekszik nehezen igazodik el és a változó támogatási és hitel feltételek sem könnyítik meg a vásárlók dolgát. Ezért mi azt ajánljuk nemcsak az eladóknak, hanem a vevőknek is, függetlenül attól hogy új otthont vagy kiadásra alkalmas ingatlant keresnek, hogy forduljanak szakemberhez.

További információ és interjú kérés:
sajto@gdn-ingatlan.hu