Diplomataszüret után készül a diplomatabor – Tarcalon is volt már ilyen – az orosz nagykövet kedvet kapott

image( Valamikor vagy húsz éve egy Tarcali úgynevezett diplomataszüreten magam is részt vehettem. Hangulatos és mulatságos volt. A nagykövetekkel ülni egy asztalnál nem akármi. Szóval ott történt, déltájban, hogy az egyikőnk neje egy padon ült az orosz nagykövettel. Férfias jóképű ember, sokáig még a nevére is emlékeztem.  Budapest után valamelyik Skandináv országba vezényelték. A vodkához szokott exelencíás úr felöntött a garatra. Ideje volt, nem mazsolázott a tőkék között mint a kongói, nagyra nőtt nagykövet. S kedvet kapott a mellette ülő hölgyhöz. A helyzet feszült volt, s már ez nem esett egy időben a felszabadítással és a csapataik is már hazamentek, de a nagykövet egyre nehezebben uralkodott az érzelmein. Annyira nem fogta vissza magát, hogy a hölgyet egyenesen Moszkvába invitálta. Magyarázta, ott aztán mindent megmutatna neki.  A nő szabadult volna a padtársától, de ő diplomatikusabb volt mint a nagykövet. Nem szerette volna hogy a férje meg Tarcalról egyenesen a Gulágra menjen. Végül a jó magyar bor megtette a hatását, a nagy hódító kezdett elcsendesedni, mi meg szótlanul kanalaztuk a szüreti pörköltnek kikiáltott finom gulyást. Házi kenyérrel. Ez csak úgy beugrott a hír kapcsán. Gondolom az amerikai nagykövet asszony beérte ott néhány palackkal.)image

 

Mintegy hatvan diplomata szüretelt a Hajós-Bajai borvidéken, a Koch Borászat szőlőjében. A nagykövetek annyi chardonnay-t szedtek le, hogy Fazekas Sándor miniszter javaslatára külön bor készül belőle.

„Nagyon tetszenek Koch Csaba borai, remélem, legalább olyan jó minőségű bor készül az általunk szedett szőlőből, mint amiket nála lehet kóstolni” – nyilatkozta Roland Galharague, Franciaország nagykövete a szüretelést követően. A bornagyhatalom képviselőjének dicsérete sokat számít – különösen egy külföldön talán kevésbé ismert borvidékkel, Hajós-Bajával kapcsolatban.

A szüret – mint Koch Csaba elmondta – nemcsak afféle reprezentációs esemény volt, a nagykövetek közel két órán keresztül szüreteltek, így több mázsa chardonnay került a kosarakba, majd a présbe. Fazekas Sándor miniszter megemlékezett arról, hogy „a magyar borászat a minőségi korszakváltás időszakát éli”, valamint hogy az idei, 2016-os évjárat kiváló borai is Magyarország imázsát tudják erősíteni a világban.

A tárcavezető azt is felvetette, ha már ennyit dolgoztatták a külképviseletek vezetőit, érdemes lehet munkájuk gyümölcséből – akár hagyományteremtő módon – elkészíteni a „diplomatabort”. Az ötletet felkarolta Koch Csaba is, aki a nagykövetek által leszedett szőlőből külön palackozza majd le az exkluzív chardonnay-t. Ez a bor nem kerül kereskedelmi forgalomba, hanem különleges presztízstétel készül belőle, amelyből a pincészetben, az arra méltó alkalmakkor bontanak fel majd egy-egy palackkal. Természetesen mindenki, aki a szüreten részt vett, megkóstolhatja munkája eredményét.

A borotai kádármúzeumot és kádárlakást nagy élvezettel szemléző diplomatákról azt is lehet tudni, hogy szeretik a jó magyar borokat. Sok diplomata, köztük Colleen Bell amerikai nagykövet nemcsak a szőlőben állt helyt derekasan, hanem vásárolt Koch Csaba hazai és nemzetközi versenyeken kitüntetett Kadarkájából, a 2013-as késői szüretelésű Chardonnay-ból és a borvidéki elnök villányi Koch Vin Art Pincéjének zászlósborából, a Csanádból is.

 

 

Háttér információk a Koch Borászatról

A borotai központú Koch Borászat a Hajós-Bajai borvidékhez tartozik, VinArt néven működő pincészetük Nagyharsányban, a Villányi borvidéken található, összesen 120 hektáron termel szőlőt. Koch Csaba bajai hegyközségi elnök, a Hajós-Bajai Borvidék elnöke, elnökségi tagja a Hegyközségek Országos Tanácsának, tagja a Magyar Bor Akadémiának, borai számtalan külföldi és hazai borversenyen nyertek aranyérmet, munkáját az Év Pincészete 2014-díjjal is elismerték.