A mobilkirály  aki mindent tud – félévtizede  adja veszi a telefonokat
téma mobil Nagy János Gold mobil
Mobile phones background. Pile of different modern smartphones. 3d
Mobile phones background. Pile of different modern smartphones. 3d

mobiltelefon-torleseKedves  Barátom, Te biztos jól tudod, hogyan kell tölteni a telefonod vagy notebookodat?

Ha valami nem világos megtalálsz a miskolci Bazártömb Kazinczy Ferenc utca felé eső sarkában. A csöcsös ház földszintjén.

Olvastunk egy cikket, ami a Battery University oldal kutatására hivatkozik. Mivel az oldal az egyik akkumulátor gyártó weboldala, és nem a termékeit promózza, hanem jó tanácsokat ad, érdemes elolvasni, megfogadni azt. Már csak azért is, mert mi éves szinten több ezer akkumulátort adunk el, és a leírt tanácsokkal maximálisan egyetértünk, ugyan ezek a mi tapasztalataink is.

 

Összeesküvés?

2012-ben indult és évről-évre előkerül a Facebookon egy leleplező cikk vagy videó a villanykörtegyártók összeesküvéséről. A cikkek állítása szerint a gyártók direkt úgy tervezik és gyártják a villanykörtéket, hogy azok nagyjából 1 év múlva kiégjenek és ezért újat kelljen vásárolni. Készült erről videó is, itt lehet megnézni..


Nem csak összeesküvés

Elképzelhető, hogy az akkumulátorok élettartamánál is szerepet játszik a „tervezett elavulás”, de a mi tapasztalatunk az, hogy 10 emberből 9 rosszul tölti eszközeit és ezzel rövidíti meg az akkumulátorok élettartamát.


A formázás régi forma

Régi tévhit, hogy az új mobiltelefon vagy notebook akkumulátorát formázni kell, azaz legalább egy napig a töltőn kell hagyni. Ez már régen nem igaz, a technológia ezt már túlhaladta. A formázással nem hogy nem segítünk, hanem egyenesen rontjuk az akkumulátor élettartamát.


100%, hogy ne töltse fel 100%

A manapság használt lítium-ion akkumulátor akkumulátorok nem igénylik a 100%-os feltöltést, sem az első bekapcsolás alkalmával, sem később. Akkor járunk el helyesen, ha sokszor töltjük egy nap, de sohasem 100%-ig.


Rossz szokások

Mindenkiben nagy a kísértés, hogy reggel teljesen feltöltött akkumulátorral kezdje a napot, hogy bírja egész nap. Ennek érdekében a telefon a töltőn „alszik”. Ezzel valóban 100% lesz az akkumulátor töltése reggelre, viszont egy év múlva azt vesszük észre, hogy pár óra alatt lemerül, tönkre megy az akkumulátora. A másik rossz szokás, hogy notebookunkat folyamatosan a töltőre kötve használjuk. A végeredmény ugyan az lesz, mint a mobil telefon esetében: amikor szükség lenne arra, hogy töltés nélkül is használjuk notebookunkat, azt fogjuk tapasztalni, hogy csak egy órácskát bírja és lemerül.

 

Sokszor, keveset

Akkor hogyan töltsünk? A módszer hasonlít a népszerű fogyókúra tanácsokhoz: sokszor, keveset. Az ideális eset, ha akkor tesszük töltőre, amikor már 80% körül jár a töltöttségi szint és töltjük egészen 95%-ig.


Hideg és meleg

A Battery University tanácsa szerint az ideális töltési hőmérséklet 10°C és 30°C között van. A hideget mi nem teszteltük, viszonylag életszerűtlen, hogy valaki ilyen hőmérsékleten töltse eszközét, talán pincében, téli garázsban előfordulhat, de a melegben való töltés nyáron könnyen előfordulhat. Gondoljunk például bele, hányszor töltjük lemerült telefonunkat a felforrósodott autónkban.


Van aki forrón szereti

Töltés közben mindig melegszik telefonunk és notebookunk, ez természetes. De előfordul, hogy nem melegnek, hanem kifejezetten forrónak érezzük a készüléket töltés közben. Ha el akarjuk kerülni, hogy tönkre menjen az akkumulátor, ne adj isten a készülék, akkor húzzuk le a töltőről és keressünk egy másik töltőt , a régit pedig felejtsük el.
Ha szeretnéd hosszútávon élvezni akkumulátorunkat, fogadd meg ezeket a tanácsokat!