Fókuszban a vállalkozás: Calypso étterem  Puskás Öcsi is a törzsvendégük volt – Kolodzey Tamás írása az Északban

Miskolc. A vendéglő tulajdonos-ügyvezetője, Deutsch Miklós a megyeszékhely köztiszteletben álló vállalkozója, aki az iparág meghatározó személyisége.

Emlékszik még a kezdetre?
Deutsch Miklós: Természetesen, hiszen ez olyan, mint az első szerelem, amelyet nem lehet elfelejteni. A korábban zöldségbolt helyén kialakított Calypso éterbárt, a „boltot”, mint a hajdani Zöldért üzletvezetője, pályázat útján nyertem el és 1991. november 8-án nyitottunk ki, Calypso Kisvendéglő néven. Aztán 1992 májusában megvettem a bérleti jogát, azóta egyéni vállalkozóként, majd bt. és kft. „formájában” üzemeltetjük a feleségemmel, a profilunk a vendéglátás. Cégünk érdekessége még az, hogy 25 éve vagyunk ugyanazon a helyen és a tulajdonos személye is változatlan.

Tudja, hogy mi volt az első menüje?
Deutsch Miklós: Lebbencs leves és bácskai rizses hús, s mindez 66 forintba került. Negyedszázad nagy idő, ezalatt kiderült, hogy vendégeink nagyon szeretik a tradicionális ételeket – a jókai bablevest, a palóclevest, a rántott bordát – és kedvelik a családias hangulatot.

Az idő múlásával jelentősen bővítette egységét…
Deutsch Miklós: A Városház téren, az utcafront felőli éttermi résszel kezdtünk, majd 1992 nyarán, a főutcán elsőként nyitottuk meg teraszunkat, aztán lett egy nagyobb, majd egy kisebb különtermünk. Arra végig nagyon ügyeltünk, hogy megőrizzük a Calypso családias jellegét.

Személyzet, vendégkör?
Deutsch Miklós: Alkalmazottaink egy része máig velünk van, ragaszkodunk egymáshoz. Egy vendéglőben minden dolgozó egyaránt fontos láncszem, nagyon tisztelem a kollégáimat és nagyra becsülöm a tudásukat, elfogadom a fiatalok újítani akarását, becsülöm a szakembereinket. Ami pedig a vendégeinket illeti: nagyon sokan huszonöt éve járnak hozzánk. Tőlük mindig azt kérem, hogy ha valami jó nálunk, akkor azt mondják el mindenkinek, viszont ha valamivel elégedetlenek, akkor súgják a fülembe, mondják el nekem, ugyanis mindenből és mindenkitől lehet és kell is tanulni.

Önről azt mondják, hogy éjjel-nappal az étteremben van, mindent néz, felügyel és szigorú főnök hírében áll.
Deutsch Miklós: Igen, tényleg örökösen a vendégeink között vagyok. Figyelek rájuk, s ha gondot látok, azonnal korrigálok, intézkedek.

Miért erre a pályája adta a fejét?
Deutsch Miklós: Valamikor kereskedőként kezdtem a pályámat, de mindig étteremre vágytam. Vendéglátós szerepemet két-három embernek köszönhetem: a boldvai Bártfai Béláné Annuska, az edelényi Fodor Sándor és Dévai György biztatására kötöttem ki ezen a területen. 1977-től a boldvai presszóban dolgoztam, majd az edelényi Kincsem vezetője lettem. Nagyon jól éreztem magam mindkét településen, szerettem Boldvát és Edelényt is.

Az évek során sokat változott a vendéglátóipar: a mai étlapokat össze sem lehet hasonlítani a tíz-húsz évvel ezelőttiekkel…
Deutsch Miklós: Ez tagadhatatlan, változatos, sok-sok friss és jó minőségű alapanyag az egyik fontos kritériuma a mai jó konyhának. A szakmában lévő, idősebb kollégáimmal is gyakran visszaidézzük a hőskort, amely tovatűnt… Napjainkban csinálunk mindent: vállalunk esküvőt, munkahelyi „bulit”, születés- és névnapot, de kivesszük a részünket a húsvétból, a karácsonyból, a kocsonyaünnepből, most például a Márton napra libával „hangolunk”. Nincs mese: örökösen meg kell újulni és fel kell venni a fiatalok ritmusát, aki ezt nem teszi, lemarad és elveszíti vendégeinek egy részét. Olyan ez, mint az okostelefon: haladni kell a korral.

Számon tartja neves vendégeit?
Deutsch Miklós: Sok színészt, zenészt, sportolót és politikust „etettem” már. Néhány személyiség a teljesség igénye nélkül: Puskás Ferenc, Anatolij Karpov, Kobajasi Kenicsiró, Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, Schmitt Pál. Itt jegyzem meg, hogy a sport és azon belül a labdarúgás és a kosárlabda jelentős ismeretséget hozott nekem a „konyhára”.

Ha egyszer visszavonul, ki viszi tovább a Calypso „hajóját”?
Deutsch Miklós: Egyszer ez is bekövetkezik… A családomon belül sajnos nincs, aki továbbvigye az üzletet, így ezen a kérdésen – a feleségemmel együtt – el kell majd gondolkodnom.

Huszonöt éves a Calypso. Milyen meglepetésekkel rukkolnak ki?
Deutsch Miklós: Két napon keresztül az esti vacsora árából 25 százalék kedvezményt adunk. Aztán huszonöt napon keresztül, ugyancsak a vacsorához, meglepetés jár majd vendégeinknek, akiket arra kérünk, hogy jöjjenek el hozzánk és éljék át a születésnapunkat.
Kolodzey Tamás
tamas.kolodzey@eszak.hu

img_0563
Miklós a főnök. Elégedett az elmúlt 25 esztendővel. Kívánjuk, még legyen újabb 25. S az étlapon Jókai bableves és sztrapacska….

Névjegykártya
Deutsch Miklós
Életkora: 67 esztendő
Foglalkozása: vendéglős
Vállalkozása: Calypso étterem
Családi állapota: nős
Gyereke: Eszter
Hobbija: kosárlabda, labdarúgás, utazás, gasztronómia