Hasnyálmirigyrák: még mindig egyre több a halálos áldozat

Hasnyálmirigyrák VilágnapA non-profit szakmai szervezeteket tömörítő Európai Gasztroenterológus-társaságok Szövetsége (United European Gastroenterology/UEG) éves bécsi konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, hogy a közelgő Hasnyálmirigyrák Világnap (november 17.: World Pancreatic Cancer Day) előtt az orvosok és a lakosság is szenteljen nagyobb figyelmet e betegségnek, és növeljék tudásukat a korai tünetekkel kapcsolatosan (figyelmeztető jel az újonnan kialakuló cukorbetegség, hasi és hátfájdalom, a bélműködés megváltozása, sárgaság), mert csak a korán felismert hasnyálmirigyrák esetében van esély műtétre, így gyógyulásra.

Mint a szervezet közleményében kifejti: számos uniós országban nő a hasnyálmirigyrák halálozási arányszáma, így 2017-ben a tumorok közül a tüdő- és a vastagbélrák után már a hasnyálmirigyrák fogja a 3. legtöbb halálesetet okozni. Az előrejelzés szerint jövőre 91 500 halálesetért lesz felelős a hasnyálmirigyrák, míg 91 000 elhalálozás írható majd az emlőrák számlájára. A hasnyálmirigyrák által okozott elhalálozások számában 2010 és 2025 között majdnem 50 százalékos növekedés várható, az áldozatok évenkénti számra ez idő alatt 76 ezerről 111,5 ezerre nő.

A szakértők hozzáteszik: a hasnyálmirigyrák előfordulása viszonylag alacsony a tüdő-, vastagbél- és emlőrák előfordulásához képest, azonban a hasnyálmirigy daganatoknak az 5 éves túlélése mindössze 5 százalék körüli. Ellentétben számos egyéb tumorral, a hasnyálmirigyrák terápiája esetében az elmúlt 40 évben gyakorlatilag nem történt érdemi előrelépés, a betegek egyetlen esélye a korai felismerés és a műtét. A lakosság nagy része ennek ellenére nagyon keveset tud arról, hogy milyen tünetek hívják fel a figyelmet a hasnyálmirigyrák kialakulására – foglalta össze a közleményt a Medical Online orvosi szakportál.

Gyógyulj Velünk EgyesületA 2015-ös világnapon a Gyógyulj Velünk Egyesület is a nyilvánossághoz fordult. “A hasnyálmirigyrák az onkológia fekete báránya: miközben más daganattípusok ma már legyőzhetők, az elmúlt negyven évben gyakorlatilag nem sikerült érdemben előrelépni a hasnyálmirigyrák gyógyításában, a betegek a diagnózis után átlagosan 4 és fél hónapig élnek. A statisztikai átlagtól természetesen nagy eltérések is előfordulhatnak, ezért a betegség diagnosztizálásakor sem szabad feladni a reményt” – szólt a betegszervezet üzenete. A Gyógyulj Velünk Egyesület képviselője 2016. november 11-12-én részt vett Bécsben az első Hasnyálmirigyrák Akadémia Találkozón is, hogy első kézből tájékozódjon a témában.