A Simonton-módszer egy komplex pszichológiai rehabilitációs program. Hétről-hétre olyan módszereket és relaxációs technikákat tanítanak, amelyekkel hatékonyan csökkenthető a szorongás, a halálfélelem, segítségével sikerülhet úgy megtanulni együtt élni a betegség tudatával, hogy az ne legyen nyomasztó a mindennapokban. A módszer abból indul ki, hogy ha a negatív érzelmek és stresszhatások képesek hozzájárulni egy betegség kialakulásához, akkor a pozitív érzelmek az állapotjavulásban is szerepet játszhatnak. A Simonton-csoport a betegek képzeletére épít: megnyugtató relaxáció közben az érzelmekhez, félelmekhez képeket társítanak, s ezáltal segítenek megfogalmazni, feldolgozni, kezelni azokat.

A múlton való rágódás vagy a jövőtől való félelem helyett a jelen tudatos megélésében igyekszik segíteni egy másik népszerű módszer. A gyakran MBCR-terápiának (Mindfulness Based Cancer Recovery) nevezett program ugyancsak egy átfogó pszichológiai rendszer. A foglalkozásokon a betegek meditációs gyakorlatokat végeznek, légzéstechnikát tanulnak, a jóga egyes elemeit sajátítják el, s tudatosítják magukban a gondolatok és érzelmek, a test és a lélek közötti kapcsolatokat. Egy olyan szemléletet adnak át a tréningen, amely segítségével a beteg csökkentheti a szorongását, az őrlődés helyett friss szemmel lehet képes nézni és kezelni belső és külső konfliktusait, s megélni a jelen pillanatait.

A mindennapos stresszkezelési készségeket fejleszti a Williams Életkészség tréning. Olyan módszereket tanulnak meg a betegek, amelyekkel a másik emberre is tekintettel, de mégis hatékonyan tudják képviselni saját érdekeiket. A kommunikáció javítása nemcsak az orvos-beteg viszonyon javíthat, hanem a családon belüli konfliktusok kezeléséhez is hozzájárulhat.

A fentieken túl más csoportokba is be lehet kapcsolódni, a pszichológusok személyre szabottan tudnak javaslatot tenni arra, mi lehet a leghasznosabb egy-egy beteg vagy családtag számára. Egyre több kórházban, onkológián vagy civil szervezetnél érhetők el olyan pszichológiai tréningek, amelyeket daganatos betegek kezelésében tapasztalt szakemberek vezetnek. Érdemes ezekről tájékozódni és bekapcsolódni valamely programba.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!