Konstruktív Mazsihisz közgyűlés a Síp utcában – előrehozták a szavazást – új alelnöke lesz a szövetségnek
img_0892
Dr. Kunos Péter a Mazsihisz gazdasági igazgatója prezentálta a szövetség gazdálkodását és a következő esztendő költségvetési tervét.
img_0894
Amire még érdemes figyelni – a közgyűlési terem falán ott sorakoznak a nagy elődök, a korábbi előjárók festményei. Kíváncsi lennék ennek a hagyománynak a folytatására.
img_0897
Heisler András beszámolóját élénk figyelem kísérte

Végső soron nem egy  szokványos év végi közgyűlést tartottak vasárnap a Mazsihisz Síp utcai épületében. Valójában minden a meghirdetett forgatókönyv szerint zajlott volna ám most egy régóta esedékes formabontást kértek a küldöttek. Teljes joggal. Indítványozták, hogy minden napirendet megelőzve hozzák előre a szavazást.  Később ugyanis a vidéki küldöttek a fővárosiakkal egyetemben idő előtt távoznak. Így aztán a hiányzó , betöltetlen tisztségekre idejében megválasztották  a megfelelő embereket. Érdemleges esemény, hogy a korábbi alelnököt, Horovitz  Tamást a debreceni zsidó hitközség elnökét a többség igen szavazatával visszahívták.  A jövőben az ő státuszát külön szavazni kell.

A döntés előzménye, hogy Horovitz úr  az ottani hitközségi tagok tudta nélkül vett fel kölcsönt az ott folyó beruházás befejezéséhez és ennek a visszafizetéséhez a Mazsihisznek kellett a zsebébe nyúlnia. A hatszáz millió forintos beruházás befejezéséhez jelzálogot jegyeztek be a hitközségi épületekre . Horovitz úr hosszas prezentációt tartott a szavazás előtt a küldötteknek, hogy ezzel a lépésével milyen hatalmas eredményeket értek el Debrecenben. A szavazókat nem hatotta meg a beszámoló. A többség úgy gondolta, hogy a túlköltekezés és a szövetség kényszerű támogatása  más vidéki közösségek kárára történik majd.

Szó volt még  arról, hogy a Mazsihisz óriási intézményrendszert, iskolákat, művelődési intézményeket, szeretet otthonokat és kórházat üzemeltet. S egyre nagyobb gondot fordítanak az elhagyott zsidó temetők rendbehozatalára. Jelezték, hogy Borsodban, különösen Miskolcon példaértékű az Avasi zsidó temető takarítása. Hosszú évek óta nem erre példa. S ezt most a kormánymegbízott, s a munkaügyi hivatal vezetőjének köszönhető aki hathatós támogatást nyújtottak a rekonstrukcióhoz. Elhangzott, hogy az itt kidolgozott szisztémát érdemes országosan elterjeszteni. S ehhez megvan a segítőkészség a miskolciakban.

A korábban megismert közgyűlésekhez képest a mostani  csöndes, a nagyhangú vitáktól mentes konstruktív hozzáállású volt. Köszönhető az elnök úrnak aki nagyon higgadtan és bölcs hozzáállással vezette le a tanácskozást.