Antioxidánsokat maga a szervezet is termel, ugyanakkor jelentős mértékben a táplálékból juthatunk ilyen anyagokhoz. Antioxidánsnak számítanak egyes vitaminok (A, C, E), különféle növényi vegyületek, továbbá olyan ásványi anyagok, mint a szelén, a magnézium, a cink vagy a réz, valamint antioxidáns hatásúak egyes enzimek (a szervezetben lejátszódó kémiai reakciókat szabályozó fehérjék) is. Sok antioxidánshoz juthatunk a zöldségekből és gyümölcsökből, de a tea, a kávé vagy a kakaó is tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket.

Az antioxidánsoknak sokan – tévesen, részben a hirdetések miatt – a daganatos betegségeket gyógyítani képes hatást is tulajdonítanak. Valójában nem ismert olyan tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy például vastagbélrákos betegeknél a nagy koncentrációjú antioxidánsok alkalmazása előnyös lenne. Sőt, a daganatellenes kezelések egy részének hatásosságát a nagy dózisú antioxidáns készítmények bizonyítottan csökkentik.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!