Gyűjtőnéven kognitív képességeknek nevezik ezeket a készségeket, amelyek romlására a betegek vagy családtagjaik panaszkodnak. A tüneteket gyakran összefüggésbe hozzák a daganatellenes terápiákkal.

A jelenségre létezik szakkifejezés: angolul „chemobrain”, szó szerinti fordításban „kemoterápiás agy” vagy PCCI, „kemoterápia utáni kognitív károsodás.” Kétségtelen: vannak gyógyszerek (nemcsak daganatellenes szerek), amelyek rövid vagy hosszabb távon kedvezőtlenül hathatnak az idegrendszer működésére. A chemobrain ugyanakkor nem tudható be csak gyógyszer mellékhatásának, sokkal összetettebb jelenség. Sok agyi kapacitást leköthet önmagában a rák diagnózisa által okozott szorongás is, valamint az eredmények, a kezelések és a jövő miatti aggodalom. A figyelemzavar hátterében állhat kimerültség, kialvatlanság, depresszió, de akár a szervezet oxigénellátottságát csökkentő vérszegénység vagy hormonális változások is. A tünetekről be kell számolni a kezelőorvosnak.

Az idő előrehaladtával, ha csökken a betegség miatti stressz, illetve kiürülnek a daganatellenes hatóanyagok a szervezetből, a chemobrain tünetei is enyhülhetnek. Addig is javasolható a szorongást és az alvásproblémákat enyhíteni képes, pihentető relaxáció, segíthet az éberséget fokozó mozgás, valamint a tudatos „edzés”: olvasás, rejtvényfejtés, kirakós játékok, nyelvtanulás, feljegyzések írása jegyzetfüzetbe vagy okostelefonba.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!