A rabbi válaszolt – a Szigetfesztivál után szabadon – a Chabados Barheszék a Kocsonyafarsangon – miket kérdeztek

Egy különös standdal több volt az idei Kocsonyafarsangon. A Szigetfesztivál után szabadon Miskolcon is megjelent a Kérdezd a rabbit  – pavilon. A Miskolci Zsidóság Kulturális egyesülete a Barhesz – a Chabad House szervezésében vásárolt helyet a Szinva Teraszon. Tolongás nem volt, de az amúgy forgalmas buszmegállóban sokan nézték, nézegették majd csak oda mentek a ritkaságszámba menő sátorhoz. Az alapvető kínálat – friss sólet, barhesszel és mellé desszertként az igazi zsidó sütemény a flódni.

S most jöjjön aminek jönnie kell, első kérdés Fusch rabbihoz – hogyan árulták mindezt szombaton, amikor a vallási előírások szerint nem vehetnek pénzt magukhoz. Nos, a megoldás egyszerű, tegnap csak ingyenes kóstolást tartottak, semmiért nem kértek pénzt. Így aztán nagyobb volt a forgalom, többen is megfordultak náluk.

Miket kérdeztek.A legtöbben , legalább tízen inkább csak családi történeteiket osztották meg velük.  Elmondták, hogy van egy apró folt az életükben, a nagypapa vagy a nagymama zsidó volt.  Megnyugtatták őket, ha zsidó anyai ágon levezethető a családfájuk, akkor bizony maguk is a kiválasztottak közé tartoznak. Telefonszámot cseréltek, hogy ha szeretnék a vallásukat továbbörökíteni a Chabadosok minden segítséget megadnak az elhatározásukhoz.

Persze nem minden beszélgetés volt ilyen meghitt és bensőséges. Megesett, hogy rákérdeztek – nem éppen barátságosan – mit keresnek itt, miért nem mennek Izraelbe. Volt aki egyenesen fogalmazott – megmondta – nem kedveli a fajtájukat mert sok pénzük van. A rabbinak meg volt humora bőven – kiforgatta a zsebeit, s szombat lévén megmutatta, egy petákja sincs.Közben többen is elmondták a szokás verziót, mindannyian úgy kezdték, nekik is van egy rendes zsidó barátjuk. A rabbi próbált visszakérdezni – ki is lehet az az egy . Nem árulták el.

Ahogy elnéztem , ahogyan elmondták a másság elfogadása nem az erősségünk. Mégis azt mondom, nem kellett nagy bátorság ehhez a pavilonhoz. A finom sólet, a barhesz és a flódni végül is sokakat meghódított. Ez a fajta vendéglátás akár egy őszinte sokat ígérő párbeszéd kezdete is lehet a magyar közösségben.

A rabbi a szombat kimeneteléig csak kóstolót kínált. Szenvedélyes dohányos, bal kezében a bagót szorongatja, arra vár, hogy hogy rágyújthasson. Még az a szerencse, hogy a kóser pálinkát sábbeszkor is szabad inni.
A legjobb helyet kapták a farsangon
A flódni átütő sikert aratott – kocsonya után jól esett
Igazi édes barhesz – az egyesület névadója