Minden perc egy nehéz nap – interjú dr. Bátorfi Bélával a Magyar Triatlon Szövetség elnökével – megjelent a szombati Északban
Bátorfi Béla triatlon

 

Először nyilatkozott dr. Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke a miskolci triatlonos fenegyerek, Kropkó Péter körüli bonyodalmakról. A szövetség elnöke fontosnak tartja, hogy széles körben visszautasítsa Kropkó állításait. Tiltakozik a valóság hamis színben való feltüntetése és a lejárató, becsületsértő cikkekkel kapcsolatban.

ÉM: Láthatóan nincs jól! Belefáradt a vitába, amit sportkedvelő berkekben nagy figyelemmel kísérnek.

BB: Valóban nem vagyok jól, s tényleg belefáradtam az állásba. 10 napja eltört a bokám sífutás közben. Ez viszont nem akadályozhat meg abban, hogy a szövetség véleményét, tekintélyét ne védjem meg.

ÉM: Két hete olvassuk, hogy a triatlonszövetség így, a triatlonszövetség úgy, az elnök – mint hivatásos fogorvos – megfúrja az egyetlen Kropkónkat. Miért kell kicsinálni Kropkó Pétert?

BB: Mi nem csinálunk ki senkit. Ez nem az én stílusom. Mindenki elismeri Kropkó Péter egykori sportemberi sikereit. Magam is példaképemnek tekintettem. Az viszont tény, hogy Kropkó Péter nem gazdasági szakember és nem jogász. Akármekkora sportoló volt egykoron, 2014-ben, mint kezdő versenyszervező fordult hozzám az üzlettársával Csomor Tamással. Segítséget kértek, és kaptak ahhoz, hogy Budapesten megrendezhessék az Ironman nemzetközi triatlonverseny magyar futamát. S nem csak én elnökségi tagként, majd elnökként, hanem segített az MTSZ, s munkatársaim. Én jártam ki, hogy a maraton versenyek mellett féltávú triatlonra is adjon ki az önkormányzat engedélyt. Mindezt év közben, 2014. tavaszán, túl minden határidőn. Ezen a két dokumentumon mit lát?

ÉM: A levélen 2013. október 7., aláírás Kropkó és Bátorfi, címzett a miniszterelnökség. A szerződésen a dátum 2014. április 18.

BB: Segítettünk 2013-ban, segítettünk 2014-ben, segítettünk 2015-ben. Nem túlzás az a kijelentés, hogy még csak szerződésük sem lett volna a jogtulajdonossal és a Magyar Triatlon Szövetség nélkül egyszerűen nem lett volna Ironman 70.3 verseny Budapesten. Nem azért, mert nem adtunk volna meg a rendezési engedélyt, hanem azért, mert a Kropkó-Csomor páros mindaddig nem rendezett egyetlen egy triatlonversenyt sem. Miből van a konfliktusuk? Abból, ami minden kezdő versenyszervező rémálma: szabályzat, kormányrendelet, törvények, amiket nekik is be kell tartani! Ezeket meglehet és meg is kell tanulni! Máskülönben hogyan szavatolhatja a több ezer induló életét, s a testi épségét az, aki ezeket az előírásokat semmibe veszi? Minden kezdet nehéz, a kezdőknek minden perc egy nehéz nap…. minden nap egy hosszú év! A Szövetség eddig mindenben segített. Dokumentáltan.

ÉM: Hogyan segít? Úgy, hogy visszatartja az állami támogatást? Hogy azt nem fizeti ki a szervezőnek, amit a kormány megítél?  Ez hogyan fér bele a segítség kategóriába?

BB: Mi nem tartunk vissza semmit. Kormányhatározat jelölte ki a Magyar Triatlon Szövetséget a 2016. évi budapesti IRONMAN 70.3 támogatásának koordinálásra. A határozat a Magyar Triatlon Szövetséget nevesíti kedvezményezettnek, hogy gondoskodjon a támogatás törvényes és szabályszerű felhasználásáról. Tehát nem a Kropkó Triatloncsoportot, hanem az MTSZ-t jelölték ki erre. Nyilvánvaló, hogy Magyarországon a Magyar Triatlon Szövetség szabályozza, engedélyezi és ellenőrzi a triatlonversenyek törvényes megrendezését. A támogatási szerződéshez nélkülözhetetlen adatok beérkezése után kiderült, hogy a Kropkó Triatlon Club – mint hivatalos támogatás igénylő szervezet – által közjegyző előtt lenyilatkozott adatokkal szemben a szövetségnél jelentkezett 13 alvállalkozó – bocsánat, tegnap óta 14 – nyilatkozata áll. Van tehát 14 alvállalkozó, akik, szerződéssel, teljesítési igazolással és számlával, valamint ügyvéd előtt tett nyilatkozattal igazolták a 2016-os Ironman Budapest 70.3 rendezvényen elvégzett, de ki nem fizetett munkájukat. Ezek a nyilatkozatok összeütközésben vannak a Kropkó Triatlon Club által közölt adatokkal, a szerződéshez szükséges önerő nyilatkozattal, így ezért támogatási szerződés sem köthető. Ez a Szövetség hibája? Melyik az a támogatást igénylő szervezet, amelyik 2016. december közepe óta csak 2017. március 6-ra képes elküldeni a támogatói szerződéshez szükséges adatokat? Melyik az az épeszű sportszervező, aki 80 napig ül a pénzkifizetéshez szükséges anyagokon? Mi nem írhatjuk meg helyettük! Eleve nem folyósítható támogatás annak a szervezetnek, amelyik súlyos sportbiztonsági törvénysértést követett el. Mind a Kropkó Promotion, mind a Kropkó Triatlon Club jogerőre emelkedett fegyelmi döntést kapott. Mutatom ezt is: 2017. február elején egyéni, méltányossági kérelemmel fordulnak az elnökség felé, hogy engedjük el a büntetést. Az elnökség hoz egy elvi döntést, kidolgozunk egy megfelelő megoldást. S két héttel később kapunk egy bírósági tárgyalás értesítőt, amiben a Kropkóék megtámadták a fegyelmi döntést. Mikor? Még január 23-án. Magyarul, elengedést és segítséget kérnek, miközben már rég peresítették az ügyet. Felfoghatatlan! Ez mániákus önsorsrontás!

ÉM: Úgy állítják, jogászkodással, s a kifizetések elhúzásával akarja ellehetetleníteni Kropkó Pétert?

BB: Erről szó sincs. Segítségünk nélkül ez egy jó ötlet maradt volna, egy kezdő versenyszervező álma. Nem az MTSZ perelte Kropkó Péter cégét, hanem Kropkó Péter cége perelte a szövetséget. A  Kropkó Péterék által tett kilenc bírósági feljelentésből háromban már megszületett bíróság döntése első fokon. Kivétel nélkül a szövetség igazának helyt adva. Az MTSZ ellen tett büntetőfeljelentés alapján indított rendőrségi nyomozás pedig már kiterjedhet az Ironman Budapest 70.3 2016-os verseny szervezőinek büntetőjogi felelősségére is, hiszen a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja is fent áll. Sem a rendőrségi, sem a bírósági beadványokat nem az MTSZ, hanem a Kropkó csapat szerkesztette. 9 per és 2 feljelentés anyagát van idő szerkeszteni, de a szerződéshez szükséges válaszra 80 nap kell?  .

ÉM: Mit akar az MTSZ? Elvenni, megszerezni a budapesti Ironman rendezési jogát?

BB: Az MTSZ leszögezte személyesen a WTC európai igazgatójának is, nem akar, és nem is fog Ironman versenyt rendezni, de – ahogy azt a jogtulajdonos World Triatlon Corporationnak is megírta – szívesen segíti, segítette a budapesti Ironman versenyek megrendezését.

ÉM: Lesz megállapodás, békülés vagy egy kölcsönösen előnyös kompromisszum?

BB: Megállapodni azzal lehet, aki meg akar állapodni. Mi nem írattunk másik felet lealázó cikkeket, mi nem személyeskedtünk az a közösségi médiában, mi nem fenyegettünk és zsaroltuk a magyar sportvezetést a Budapest 2024-es olimpiai pályázatra gyakorolt negatív sajtóhatással. Az ajtónk nyitva. Ebben az ügyben három ügyvédi irodából érkezett – megszámoltuk – 124 levél, email, fenyegetés. Kemény idők ezek, de bírjuk, mint a bányászok a kőszenet! Mi nem égettük fel a köztünk lévő hidat. Bízom a józanész erejében, tudom minden békés megoldás jobb, mint egy állóháború. S mivel mindannyian sportemberek lennénk ezt a vitát is sportszerűen akarjuk rendezni.

ÉM: Ha maga kapná el a pöttyös labdát, mit kívánna?

BB: A Magyar Triatlon Szövetség nagy lehetőséget kapott a kormánytól. A sportállamtitkársággal egyeztetettek szerint ebben az évben elindul a 8 éves sportágfejlesztési stratégiánk. Új támogatási rendszert dolgoztunk ki a tagoknak, sportolóknak. Modern, előremutató fejlesztésekkel az európai élvonalba szánjuk a versenyzőinket. Tokióban olimpiai pontszerző helyet szeretnénk, legalább az egyik nemnél. Meggyőződésünk, hogy a magyar sportélet sötét lova a magyar triatlon, de nekünk teljesen világos, hogy merre van az előre a pályán. A magyar triatlonosoknak sok érmet és helyezést kívánnék. Magamnak egy jó 2017-es budapesti triatlonfutamot. 2014-ben és 2015-ben is indultam a budapesti Ironman-en, tavaly ki kellett hagynom a versenyt, de idén nekifognék legalább egy olimpiai távnak.