Zsidó örömünnep a City Hotelben – Purimi farsang a Chabadosoknál – Kerényi képei

Kevés igazi örömünnep van a zsidó

Mindenkit megajándékoztak

Klezmer volt a talpalávaló zene
Jót hóráztak
Felolvasták Eszter könyvét – a Hámánnál, a gonosznál az asztalt kell verni
A rabbi jelmeze

történelmi hagyományokban.Közülük az egyik legnagyobb legemlékezetesebb, a Purim  a zsidó farsang. Amikor illő jelmezt ölteni. A miskolci Chabad zsidó közösség az idén először a City hotel különtermében ünnepelte meg. Kerényi László megörökítette a szertartás, s a mulatság részleteit.

Ádár hónap tizennegyedikén, ha kettő ádár hónap lenne az évben (szökőév), akkor mindig a második ádár hónap (ádár séni) tizennegyedik napján tartjuk purim emlékünnepét.

Purim ünnepén a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékeznek.

Az eseményt Eszter könyve örökíti meg. A purim név a „sorsvetést” jelentő púr szóból ered, mert Hámán így választotta ki az időpontot, amikor ki akarta irtani a zsidókat.

Szokások:

Purimkor szokás jelmezbe öltözni és a szokásosnál több alkoholt fogyasztani. Ezek azonban nem a legfontosabbak az ünnephez kötődő hagyományok közül.

Purim napján kétszer felolvassák a megilát, vagyis Eszter könyvét: este és a délelőtti ima során. Ezen kívül a purimra való felkészülés során kötelező jótékony célokra adakozni: legalább annyit, amennyiből két szegény család tud ételt venni az ünnepi ebédre. Szokás a barátainknak ételcsomagot küldeni.

Bibliában:Eszter könyve – ha mindent tudni szeretne!