Első számú baleseti forrás – vészhelyzet a sztrádán – amikor a csomagtartódban lihegnek a mögötted nyomulók – először csak vészvillógózok

Immár csak félévszázada vezetek. Rengeteg üzemanyagot elpusztítottam, miközben rájöttem, az egyik legveszélyesebb baleseti forrás, hogy nem tartunk kellő követési távolságot. Számomra nagyon bosszantó, amikor a sztrádán a belső sávon előzés közben a megengedett sebességgel haladok, s a mögöttem jövő rám tapad. Tol, érzem hallom a dühös lihegését a csomagtartómból. Villog, fényszórózik, netán még kürtöl is jelezve, hogy a matricával együtt megvette az egész sztrádát. Emlékeimben ezek általában Mercedes, BMV és Audi terepjárósok. Igaz, akad már köztük néhány kisebb tuningolt repülő koporsó is. Kifecsegem, ilyenkor először a vészvillogóval hűtöm az ilyen nyomulós fazonokat. Ha ez se hat a féklámpámat is megvillogtatom, végül nincs más hátra mint egy-egy enyhe satuzás. Persze, hogy ezt már zokon veszik. A válaszuk, hogy az első adandó alkalommal elém vágnak és megpróbálnak törleszteni. Megesik, hogy egy egy pesti út alkalmával két három ilyen örültet is kifogok, ami aztán láncreakciószerűen a saját adrenalinszintemet is feltornázza. S ez az a közlekedési vétség ami miatt még senkit nem büntettek meg. Nem is hallottam arról, hogy Magyarországon bárkit is megbírságoltak volna követési távolság be nem tartása miatt. Megjegyzem Ausztriában és Németországban megvannak az erre megfelelő műszerek, berendezések. Nálunk a biztosítók statisztikája is kimutatja, hogy a legtöbb tragédia éppen a követési távolság figyelmen kívül hagyása miatt következik be.  Vajon mit tehetünk az ilyen nyomulós félőrült ámokfutók ellen. Megoldás talán az lenne, ha kalaptartóban megjelenne egy fény-ledes kiírás  vagy egy figyelmeztető ikon ne tán egy kamera amely rögzíti a mögöttem tapadós fazon képét és rendszámát. Ez a fajta megoldás semmilyen törvénybe nem ütközik. Egy ilyen figyelmeztető tábla elkészítése nem is drága. Miskolcon már kapható is lesz nemsokára. Akit érdekel egy ilyen szerkezet az jelezze.

Mintha ezt nem is tanítanák a mazsoláknak
Miskolcon itt van az aranybánya ! Állomás utca egy, szembe a Gömöri pályaudvarral, ahol mindenféle fény és futó ledes reklámot legyártanak.