Eldobatták az aluüstöket és az ételhordókat – AZ ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ ALUDOBOZOK FELE A KUKÁBAN VÉGZI  DOBD BE MAGAD IDÉN IS! Folytatódik a környezetvédelmi program
Emlékszem, hogy egyszer csak híre ment, hogy az aluedények veszélyesek.

Ártalmasak az egészségre.

Állítólag a magyar ezüst a bauxit származék kioldódik az élelmiszerben.

S mi van most a sört és az üdítőt ezekbe az aluketrecekbe töltik.

S most tessék figyelni!

background of empty cans – recycling idea

Magyarországon évente 800-900 millió darab sörös és üdítős alumínium italdoboz kerül forgalomba, de ennek felét, mintegy 450 millió darab aludobozt nem hasznosítják újra. Ez környezetvédelmi és gazdasági szempontból is óriási pazarlás, hiszen az alumínium minőségromlás nélkül szinte 100%-ban és akárhányszor újrahasznosítható. A „Dobd be magad” környezetvédelmi szemléletformáló program játékos formában idén is felhívja a fiatalok és fiatal felnőttek figyelmét, hogy az aludobozok szelektív visszagyűjtésével nagyon sokat tehetnek környezetükért. A zöld ügyet Alu nagykövetként támogatja Muri Enikő színész-énekesnő, Aranyosi Péter standup-komikus és a népszerű lemezlovas DJ Free.

 

Van hová fejlődni

Ahogy Európa más országaiban is, Magyarországon is számos lehetőség áll rendelkezésre az aludobozok szelektív gyűjtésére. Választhatjuk az üzletekbe telepített, a Returpack Kft. által üzemeltetett mintegy 200 aludoboz visszaváltó automata egyikét, amelyekben évente 100 millió darab sörös és üdítős italdoboz gyűlik össze, emellett a házhoz menő szelektív gyűjtés is elérhető az ország legtöbb városában. Az iparági statisztikák azonban azt mutatják, hogy van hová fejlődnünk a szelektív gyűjtésben.

Míg nálunk csupán 30-50%-os, addig a szomszédos Szlovákiában 69%, Ausztriában 70%-os az aludobozok visszagyűjtési aránya, Belgium 98%-os példája pedig azt mutatja, a teljes visszagyűjtés sem lehetetlen.

 

Kettő az egyben: védjük a környezetet, spóroljunk energiát

A szelektív gyűjtést gyakran éri az a kritika, hogy drága.

Az aludobozok újrahasznosításánál környezetvédelem és gazdaságosság egy irányba mutat: az alumínium ugyanis minőségromlás nélkül közel 100%-ban, akárhányszor újrahasznosítható, így az elsődleges nyersanyagokból készülő fémhez képest az újrahasznosított alapanyagból előállított alumíniumhoz 95%-kal kevesebb energia szükséges. Ez azt jelenti, hogy egyetlen aludoboz újrahasznosításával például annyi energiát spórolunk, amely egy laptop 3 órás működéséhez is elegendő.

 

Játékos szemléletformálás

Idén is elindul az alumínium dobozok szelektív gyűjtését és újrahasznosítását népszerűsítő „Dobd be magad” környezetvédelmi edukációs program. A www.dobdbemagad.com oldalon elérhető Aluvaluta játék a visszaváltást ösztönzi: ha az áruházakba telepített automatáknál váltják vissza az aludobozokat, most értékes ajándékokat nyerhetnek a résztvevők, csakúgy, mint az Aluakadémia játékkal, amely pedig a fiatal felnőttek környezetvédelmi és újrahasznosítási ismereteit igyekszik játékos formában bővíteni.

 

„Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok körében népszerűsítsük a szelektív gyűjtést, hiszen ők fogyasztanak a legnagyobb arányban aludobozos italokat, illetve ez a korosztály a legfogékonyabb és legnyitottabb a környezetvédelmi témákra. A „Dobd be magad” környezetvédelmi szemléletformáló programunk játékai révén olyan fontos ismeretekre tehetnek szert, mint hogy az alumínium sokféleképpen felhasználható alapanyag, az újrahasznosítás révén például újjászülethet bicikliként, lehet belőle mobil vagy repülőgép alkatrész, de 60 nap leforgása alatt italdoboz formájában ismét az üzletek polcaira kerülhet” – mondta Duma László, a Returpack Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A szelektív gyűjtést ösztönző programhoz „Alu nagykövetként” Aranyosi Péter humorista, Muri Enikő színész- és énekesnő, valamint DJ Free is csatlakozott.

 

A játék már elérhető a Dobd Be Magad kampány honlapján:

http://www.dobdbemagad.com/

 

 

Mi az, vékonyabb az emberi hajszálnál és repülő is lehet belőle?

Az alumíniumdobozok gyártása sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, olyannyira, hogy jelenleg ugyanannyi alumíniumból több mint kétszer annyi alumíniumdoboz készíthető, mint 30 évvel ezelőtt. A mai dobozok súlya – mérettől függően – alig 12-15 gramm, köszönhetően annak, hogy a doboz fala vékonyabb az emberi hajszálnál is. Ennek ellenére az aludoboz az egyik legerősebb és leginkább strapabíró csomagolás, amely tökéletes védelmet biztosít a bele töltött italok számára.

 

A visszagyűjtött alumíniumdobozokból sokféle értékes termék készülhet: autókarosszéria, bicikliváz, de még repülőgép alkatrészek is. Hogy ehhez mennyi dobozra van szükség? Egy átlagos autó alumínium karosszériájához nagyjából 10.000 aludobozra van szükség, de ha éppen egy Boeing 747 utasszállító repülőgép alumínium alkatrészeit akarnánk újrahasznosított alumíniumból pótolni, akkor kb. 4,4 millió aludobozt kellene szelektíven gyűjtenünk.

 

 

További információért keressen bennünket:

 

Tölgyi Kriszta

Premier Kommunikációs Iroda