Zip’s brewhouse – az első magyar Craft sörfőzde, amely Craft kategóriában világbajnokságot nyert

A hazai kézműves sörök és a sörfőzdék erősödésével, a kapcsolódó rendezvények sikerét figyelembe véve, a hazai nedűk egyre nagyobb térnyerését követve elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy egy kiadványban vonultassuk fel a hazánkban forgalmazott kézműves sörök és sörfőzdék legjavát, egyesével, részletesen mutatva be azt a 20 vállalkozást, akik ma a legfinomabb habzó nedűket kínálják ebben a műfajban. A március végén megjelenő Kézműves sör TOP 20 – Magyarország legjobb kézműves sörei és sörfőzdéi című újságot kézbe véve ti is megtudhatjátok, kire érdemes odafigyelni ezen a téren kis hazánkban, addig pedig következzenek a kiadványban szereplő sörfőzdék részletes bemutatásai.

Sörmennyország Miskolcon – zip’s brewhouse

Mi folyik Miskolcon?

A zip’s brewhouse Magyarország legautentikusabb és egyetlen látványsörfőzdéje. Első látásra egy étterem. Aztán odabent szétnézve, az üvegfalon túl, elénk tárul – nem túlzásként – a világ egyik legmodernebb sörfőzdéje.
Ez az első olyan magyar Craft sörfőzde, amely Craft kategóriában világbajnokságot nyert.
Az anyacég, a ZIP Technologies maga fejleszt és gyárt sörfőző berendezéseket. A zip’s brewhouse-ban pedig ilyen berendezéseken készítik – saját receptúra alapján – a söröket.
Ez az a hely, ahol a minőség a garancia. A zip’s sörfőzői pedig bizonyítottak, hiszen világbajnok sört állítanak elő.

Sörök, amiket mindenképpen kóstolni kell

Champagne of the North

„Észak Pezsgője”, 1809-től ezen a néven is ismert sör a Berliner Weisse. Az első magyar verzió északról, Miskolcról érkezik. Szalmasárga, enyhén opálos színű, frissítően savanykás ital. Az illatában domináló trópusi gyümölcsös, virágos jelleg mellett a tejsav is felfedezhető. Önmagában fogyasztva is remek, de hagyományosan cukorsziruppal vagy szörppel keverve csillapítják a savanyúságot.

Werewolf

A 16. századi svéd író, Olaus Magnus szerint a vérfarkasok egy speciális alapanyagokból készített sörtől változnak át. A kitartó kutatásnak és némi szerencsének köszönhetően a zip’s megtalálta a receptet, beszerezte a hozzávalókat és elkészítette az elixírt. Az ősi legenda szerint a farkasemberek a boszorkányok és a démonok ellen harcoltak, haláluk után pedig a mennybe kerültek. Az átváltozás a telihold fényénél lehetséges, de csak szerdán és pénteken. Egyéb napokon következmények nélkül fogyasztható.

Marzen

Egy klasszikus német tavaszi sörkülönlegesség, amely a hagyomány szerint a sörfőzési szezon végét jelentette. Narancsból borostyán sárgába hajló színű, krémes habbal, a válogatott malátáknak köszönhetően komplex és különlegesen gazdag maláta aromával rendelkező közepesen erős sör.

Ginger Pale Ale

A legnagyobb pályát futotta be, évről évre keresik. Különlegessége abban rejlik, hogy csak nyáron főzik. Könnyű, alacsony alkoholtartalmú sör diszkrét malátajelleggel, üdítő, enyhén keserű, komlós utóízzel, jellegzetes gyömbér illattal és aromával.

Mango Pale Ale

Az erjesztés alatt felhasznált mango tökéletes egyensúlyban van a komlók citrusosságával, melyhez biztos alapot szolgáltat a karakteres maláta test. A végeredmény egy borostyán színű, trópusi ízvilágú, erősen komlózott sörkülönlegesség.

A legek legjobbja pedig

Miskolc Mosaic

Egy igazi lokálpatrióta sör, amely hosszas keresgélés, kísérletezés és fejlesztés után a város nevét kapta. E sör megalkotásával a zip’s régi terve vált valóra. Világos, láger, finom, mindennapi ivósör, tisztelegve a helyi hagyományok előtt. Single Hop East Coast Bohamian Pilsner, Mosaic komlóval.

BB – azaz bécsi büszkeség

Bécsi sörözője a zip’s-nek, amely a Craft Mühle névre hallgat. 6 hónap után elnyerte Bécs legjobb sörözője díját. Ott is csak a zip’s által készített söröket lehet kapni.

A kezdetek

A zip’s brewhouse anyavállalata, a ZIP Technologies 24 éve foglalkozik sörfőző berendezések gyártásával és installálásával, ezáltal egyedüliek a magyar piacon.
Története a rendszerváltás utáni időszakra nyúlik vissza. 1993-ban egy négy-ötfős kis csoport állt össze. Volt köztük szakmai múlttal rendelkező sörtechnológus, mérnök, gépész és közgazdász. Ez a mag kezdte meg az általuk megálmodott és kifejlesztett sörfőző berendezések gyártását. A ZIP Technologies pedig mára világszintűvé nőtte ki magát.

A látványsörfőzde születése

A gyár már majd’ két évtizede működött, amikor a cég tulajdonosa úgy döntött, létrehozza az ország első és egyetlen látványsörfőzdéjét, mégpedig egy étteremben. Így született meg 5 évvel ezelőtt a zip’s brewhouse, ami nem más, mint a sör és a gasztronómia egyesülésének tökéletes színtere. Egy olyan különleges hely, ahol a helyben készült ételek mellé, helyben főzött söröket szolgálnak fel. De a vendég nemcsak saját maga csapolhatja sörét az asztalnál, hanem üveges formában akár haza is viheti.

A csíki sör is ZIP Technologies rendszeren készül

Románia, India, Uganda, Türkmenisztán, Franciaország, USA, Oroszország, Ukrajna, Nagy-Britannia, Azerbajdzsán, Németország és Izland. Néhány, a világ országai közül, amelyek közösek abban, hogy mindenhol működik legalább egy olyan sörfőzde, amely ZIP rendszeren készíti a sört.

zip’s and friends – mindenhol ZIP kézlenyomat a világban

A ZIP Technologies a világ 22 országában installált és adott már el sörfőző berendezéseket.
De miért is több a ZIP, mint egy vállalkozás? Mert a berendezések gyártása és telepítése után nem szűnik meg a kapcsolat a vevőkkel. Vagyis nemcsak szervizelést és a technikai supportot biztosít a vállalat a ZIP technológiát használó sörfőzdéknek, hanem olyan konferenciákat szervez, ahol a világ legkiválóbb sörszakemberei cserélik ki tapasztalataikat.

Folyamatos konzultációk, izgalmas nemzetközi kollaborációk, receptcserék – az együttműködés olyan elemei és kézzelfogható sikerei, amelyek valóban a szakmaiságot tükrözik. Mindezt ötvözve a hittel és az elhivatottsággal, ami a ZIP-et az egész világon elismertté tette.
Persze ehhez is több kell a tudásnál és a minőségnél. Az itt dolgozó mérnököknek és sörfőzőknek ez nemcsak munka. Attól sokkal több. Ez a hely a hobbi, az élet és egy szerelem.

Miskolc – a világ sörközpontja

A szakma véleménye mindig a legfontosabb. A munka, ami a berendezések gyártásában és a sör készítésében benne van, mára meghozta gyümölcsét. A sörszakma egyetértésében mára már nem kérdés: Miskolc nemcsak a magyar, hanem a világ sörközpontjává nőtte ki magát.

Mindig kellenek új célok és mindig kell a következő lépcsőfok

Miskolc ma már több mint az egykori acélváros. A turizmusra épít. És a várossal azonos szellemben a zip’s brewhouse is ezt a célt tűzte ki célul.
Sör + turizmus = sörturizmus. A zip’s ennek építésével szeretné a sörkedvelőket kicsit hozzáértőbbé tenni. Bárki megnézheti majd a gyárat, ahol a sörfőző berendezések készülnek, ellátogathat a már meglévő látványsörfőzdébe, a zip’s brewhouse-ba, sőt, az idén elkészülő söriskolába is beiratkozhat.
Vagyis all in one. A hely, ahol nemcsak sör van. Hanem van ezen túlmenően tudás, oktatás, kutatás-fejlesztés. Ettől egyedülálló a zip’s brewhouse az országban.

Hamarosan az egész országban elérhető

Ebben a hónapban indul egy webshop. Itt a zip’s sörei online is elérhetőek lesznek. amely megoldást kínál arra, hogy online rendelhetőek legyenek a söreik. A végcél pedig az, hogy további vendéglátó egységek megnyitásával lehetővé tegyék, hogy saját helyeiken csak saját söreiket árulják.

A beszédes számok

23 nemzetközi és hazai elismerés birtokosai
75 féle sört főztek le
Márciusban túllépték az 1000 főzés