Hirdetések a Tolnai világlapjából -csomagküldők 1912  nyaráról – fegyvert is lehetett rendelni2

Miskolcon Holló József barátom a legjobb puskamester. Nem csak árulja a tűzszerszámot, de javítja is. Tanácsot ad vadászoknak és koca fegyvereseknek. Kinek mit érdemes vennie, ha úgy gondolja, hogy önvédelemre rendezkedik be. József előtt ez a szakma úgy 1912 nyarán az első világháború előtt elég laza lehetett. Postán is lehetett fegyvert rendelni és nemcsak Flóbert pisztolyt. Sőt kirpóbálásra is küldtek – írja az újság – s ha nem tettszett vagy az anyós idő előtt elpatkolt a puskát visszavették. Be jó világ volt.

Rodolfót is megelőzték. Volt könyv a bűvészet tudományáról. Aki megrendelte ebből elsajátíthatta a varázslás trükkjeit.
Szerintem ma már ilyen gyár nincs is. Minek is lenne. Próbababa gyár? Tamás Andornak a szabó műhelyében , ma Lengyel Bandié áll még egy ilyen valami. Gyerekkoromból emlékszem, hogy volt női is , nagy csöcsű. Elvégre kosztümöket is varrtak. Jól is esett megfogdosni ezeket, persze sámliról. Ja ne feledjem, Miskolcon sokáig volt babaklinika, ott a Széchenyi úton a régi OTP mellett és a Színházhoz közel is .Egyébként ma ki az aki elmenne a hajas vagy alvó babáját megcsináltatni.Talán ha jól emlékszem volt egy drága macim és annak kiesett az egyik gombszeme, na ezzel el is rohantam a babaklinikára. A medvémet sokáig őriztem, talán a lányom kapta meg . Csúnya módon az idők viharában ma már nyoma veszett ennek.  Édesapám három órát állt a sorban ezért Pesten a Corvin Áruházban. Utolsóként kapta 150 forintért. Nagy becsben tartottam. Hiányzik is. 
Igen feltalálták a fűthető fürdőkádat. Megmondom a miénk ettől már puccosabb volt. magas réztartályos csuda szép remekmű volt. Ez a pici silány elég gyatra lehetett. Gondolom nagyobb méretben is árulták mert írják, árjegyzék ingyen és bérmentve.
A hülyeség, a szélhámosság kortalan, generációkon átívelő gyakorlat. Ez a biznisz még ma is megy. Magam is foglalkozom ezzel. A lényege, jó pénzért jót kell jövendölni. Különben is mindannyian a jobb szebb jövőben reménykedünk, ezt szeretnénk hallani. Miközben tudjuk, hogy egyre rosszabb.

E reklámok közlés folytatódik….